Te niezwykłe danie przyszło ze Szwajcarii. Po przekazaniu, jego wynaleźli pasterze, które gotowali sobie te danie na pastwisku z sera i wina. W glinianym garnku, oni nagrzewali wino i dodawali do niego suchy ser. Kiedy ser topił się i masa zrobiła się jednolita, oni maczali w tą smaczną masę kawałki chleba. Nazwę temu daniu wymyślili Francuzi. Za wersją historyków, po tym, jak fondue przeszło z pastwisk na stół arystokratów, na imprezach prezentowali go w specjalnych naczyniach. A ponieważ Szwajcaria znajduje się około Francji, nie ciężko domyśleć się, jak trafiło do Francuzów. Tam i otrzymało swoją nazwę. Fondue z francuskiego tłumaczy się, jako roztopiony. Jak prawidłowo przygotować fondue?
Co trzeba dla przygotowania fondue
Raczej specjalnej pojemności dla fondue u nas nie ma. Chociaż, jeśli masz zamiar gotować fondue regularnie, lepiej kupić specjalny zestaw.
Dla początku będziemy potrzebować gliniany garnek odporny do ognia, w którym na przykład gotujesz kaszę gryczaną. Też potrzebujemy stoisko pod gorące na wysokich nóżkach.
Stoisko z mikrofalówki – to co trzeba. I będziesz potrzebować zwykłą dekoratywną malutką świece. A teraz trzeba właśnie fondue.
Składniki
Gotujemy fondue z szynką. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki poprzednio.
Będziemy potrzebować dwa rodzaje sera (musi być różnym za smakiem – na przykład Kostromski albo Ser Suluguni). Jeśli ser zostanie, możesz zrobić pizze w warunkach domowych. Też będziemy potrzebować szklanka białego wina (można stołowe), szynka – mniej więcej 200 g, jeden pomidor, dwie łyżki soku cytryny, półtory łyżki mąki, ząbek czosnku, trochę pieprzu i orzech muszkatołowy.
Przygotowania
Do garnku z powłoką nieprzywierającą wlewamy wino, dodajemy do niego sok cytryny i na wolnym ogniu nagrzewamy go. Jak tylko będzie gorący, dosypujemy tam ser. Teraz trzeba dokładnie pomieszać wino, aż ser się nie roztopi i nie będzie miękki.
Stopniowo, żeby nie było grudek, wlewamy mąkę z winem, cały czas mieszamy masę. Za minutę fondue będzie jednolity i ładny. Teraz można dodawać szynkę, pomidor, czosnek.
Wypełnij fondue czarnym pieprzem i orzechem muszkatołowym. Można położyć trochę zieleni. Wszystko zmieszaj. To jest wszystko. Serowe fondue z szynką jest zrobione.
Teraz musimy prawidłowo zaprezentować fondue. Wlewamy fondue w garnek. Stawimy na stojak od mikrofalówki. Pod garnek stawimy świece i zapalamy ją. Od świecy dno garnku będzie się nagrzewać i fondue nie ostygnie.
Zamiast szynki można wykorzystywać marynowane ogórki, świeże grzyby (tylko ich poprzednio gotować).
Używanie
Fondue jedzą maczając w go kawałki chleba na widelcu. Chleb można wykorzystać podsmażony. Można maczać w fondue i warzywa.
Jeśli nie wiesz, jak gotować sushi albo nie lubisz kuchnię japońską, no chcesz podziwić gości, przygotuj fondue dla swoich gości. Niezwykłe danie ze świecą i garnkiem w centrum stołu uspokajająco działa na otaczających. Tak, jak nigdy poczujesz komfort domowy. Szczególnie takie imprezy podobają się dzieciom. Jeśli ci się zostanie trochę fondue – nic strasznego. Można będzie potem go nagrzać w mikrofalówce w garnku.
Teraz można kupić specjalną elektryczną pojemność w sklepie. To ułatwi przygotowanie dania. W instrukcji, zaproponowanej do urządzenia dowiesz się jak gotować w takiej pojemności.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz