Jak gotować koktajl Cosmopolitan w warunkach domowych

Koktajl „Cosmopolitan” pojawił się w Stanach Zjednoczonych Ameryki i był bardzo popularny wśród przedstawicieli nietradycyjnej orientacji. Ale na końcu 90-tych kiedy pojawił się serial „Seks w dużym mieście” u tego napoju zaczęło się nowe życie. Jego reklamowały bohaterki kina tak, że cały świat zaczął pić „Cosmopolitan”.

Najpierw, głównym składnikiem koktajlu była cytrynówka. Żurawinę dodawały dla koloru. A z likierem są niektóre rozbieżności. W pierwszych klasycznych przepisach barmani nalewali likier potrójny-s. Ale teraz w barach co raz częściej można spotkać drugi dodatek –likier Cointreau. Też nie modnie stało dodawać sok cytryny, dzisiaj w trendzie limonka.

W niektórych źródłach, żeby jeszcze więcej zainteresować publikę „Cosmopolitan” rozwijają teorię o tym, że żurawina walczy z komórkami rakowymi, a alkohol w składzie tego napoju tylko wzmacniają taki lek. Taka opinia ma prawo na istnienie, ale leczyć choroby tylko jednym koktajlem na pewno nie warto.

1

Podstawowe składniki:

  • Cytrynówka 40 ml
  • Sok żurawiny 30 ml
  • Likier pomarańczowy 15 ml
  • Sok limonki 15 ml
  • Cytryna kółko
  • Lód za smakiem
2

Klasyczny przepis

W potrząsacz nalewamy wódkę, likier, sok z żurawiny. W procesie wyciskamy sok limonki. Zasypujemy wszystko lodem i należy dobrze wstrząsnąć. Do szklanki koktajlowej wlewamy wszystko przez sitko i ozdabiamy.

Wśród barmanów bardzo znany jeden trik. Jak tylko koktajl okazał się w szklance, one podpalają na nim zapalniczkę i wyciskają na nią skórkę pomarańczy. Tymi kawałkami ozdabiają też krawędzie szklanki. Wygląda to efektywnie, a aromat u napoju staje bardziej cytrusowy.

Jeśli chcesz spotkać gości tym napojem, na pewno nie pomylisz się. Ponieważ „Cosmopolitan” na prawdę jest napojem bogów.

Klasyczny przepis

3

Wariacje koktajlu

Dzisiaj w barach całego świata wynaleźli jeszcze cztery, oprócz podstawowego, przepisu, „Cosmopolitan”:

  • Granatowy „Cosmopolitan”
  • „Kosmochello”
  • Jabłkowy „Cosmopolitan”
  • Pomarańczowy „Cosmopolitan”

Wariacje koktajlu

4

„Cosmopolitan” w wersji krótkiego koktajlu

Wszystko się zmienia i z latami pić długo „Cosmopolitan” staje nie tak ciekawie. Dlatego barmani wymyślili, jak podziwić swoich klientów. Pojawiła się wersja znanego koktajlu w formacie Shot Drink.

Będziesz potrzebować:

  • Likier z żurawiny 15 ml
  • Potrójny s/Likier pomarańczowy 15 ml
  • Sok cytryny 10 ml
  • Wódka klasyczna 15 ml

Gotuje się koktajl w technice Layering. To znaczy, wiedząc i rozliczając gęstość napojów, barman nalewa płyn równymi warstwami w wysokim kieliszku, który nazywa się Shot. Dlatego on będzie potrzebować specjalną łyżkę. Żeby zrobić w takiej technice „Cosmopolitan” należy ci tylko wiedzieć co i za czym nalewać. A też dotrzymywać się proporcji.

Więc, pierwszym na dno łoży się likier z żurawiny.

Weź do uwago, że sok cytryny do tej interpretacji nie pasuje.

Dalej nalewają likier pomarańczowy, zatem sok cytryny i na górze rozmieszczamy wódkę – zwykłą albo cytrynówkę.

5

„Cosmopolitan” bezalkoholowy

Oczywiście nie uczciwie było by jeśli ludzie, którzy nie piją alkohol, utrzymywali się od „Cosmopolitan”. Dlatego można wyłączyć z niego alkohol i pić aromatyczny i ładny koktajl.

Będziesz potrzebować:

  • Podrobiony lód 1 szklanka
  • Sok brzoskwiniowy 100 ml
  • Sok z żurawiny 50 ml
  • Syrop grenadyna 1 łyżka
  • Lemoniada 30 ml
  • Cytryna 1 szt

Napełniamy potrząsacz lodem, dodajemy sok brzoskwiniowy, grenadynę i sok żurawiny. Wstrząśnij do nalewaj przez sitko. Na górze dodaj potrzebną ilość lemoniady i ozdabiamy skórką cytryny. Twój napój bezalkoholowy jest gotowy!



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

0 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *