Lody znane dla wszystkich z lat dziecięcych. Istnieje kilka rodzajów, ale najbardziej znanym jest lody śmietankowe. Go nie koniecznie kupować w sklepach, zawsze można zrobić lody w warunkach domowych.
Wiadomo mnóstwo przepisów na mleku, śmietance domowej, mleko skondensowane, istnieją też przepisy przygotowania jagodowego albo owocowego deseru.
Proces przygotowania lodów w warunkach domowych
Jak zrobić lody domowe? Dla przygotowania lodów będziesz potrzebować zamrażarkę.
Warto wyróżnić, że lody śmietankowe w warunkach domowych nie będą na 100% takie same jak robione na fabryce. Na ogromnych fabrykach produkt podlega głębokiemu zamrożeniu, co ma wpływ na jego konsystencje.
Jak zrobić domowe lody
Będziesz potrzebować:
- Mleko 1 l
- Cukier 100 g
- Żółtka 5-6 szt
Przed tym jak gotować lody w warunkach domowych, należy nauczyć się gotować ‘’angielski krem’’.
Dla tego w 1 l. mleka należy dodać 100g. cukru i nagrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Oddzielnie biją się 5-6 żółtek, które wlewają do ciepłego mleka z cukrem.
Podczas zamrażania zwykłych lodów w warunkach domowych w pojemniczkach albo miseczkach należy go mieszać co 40-60 minut, będzie to zapobiegać pojawieniu się kawałków lodu.
Przepis prezentuje, jak zrobić lody z mleka, ale produkt można przygotować też przy wykorzystaniu innych składników.
Jak zrobić lody ze śmietanki
Będziesz potrzebować:
- Śmietanka 3 szkl
- Cukier 200 g
- Żółtka 3 szt
- Wanilij za smakiem
Żółtka należy rozetrzeć z cukrem i wanilią, po czym do mieszanki akuratnie wprowadzają gorącą śmietankę.
Struktura gotuje się na słabym ogniu, należy cały czas mieszać, po czym lody w warunkach domowych rozlewają w formy i zostawiają w zamrażarce do całkowitego zamrażania.
Jak zrobić lody czekoladowe? Dla tego w tą samą mieszankę dodają dwie tabliczki topionej czekolady dla otrzymania brązowego koloru.
Przygotowania czekoladowych lodów w warunkach domowych zabiera tyle samo czasu.
Przepisy lodów bez śmietanki
Jak zrobić lody bez śmietanki? Przez podwyższoną zawartość kalorii i tłuszczu lody śmietankowe uważają się bardziej smacznymi, ale w ostatnim czasie większą popularnością korzystają przepisy na podstawie owocowo-jagodowego soku i mleka zgęszczonego.
Najbardziej prosty przepis zawiera:
- Mleko 2 szkl
- Cukier 1 szkl
- Żółtka 4 szt
- Wanilin za smakiem
Jak i podczas przygotowania innych rodzajów lodów w warunkach domowych, wzbite z cukrem żółtka rozpuszczają się gorącym mlekiem i gotują się na słabym ogniu. Po zagęszczeniu substancje musi ostygnąć, po czym należy ją zamrozić.
Dla otrzymania jednolitej konsystencji produktu podwyższonej miękkości dodaje się krochmal.
Dla przygotowania lodów domowych z krochmalem 500 ml mleka należy rozdzielić na dwie części po 300 i 200 ml. W mniejszą część dodaje się 25 g. krochmalu, po czym roztwór się zmiesza z inny nagrzaną z cukrem częścią mleka.
Mlekowa-krochmalowa mieszanka dobrze się gotuje, na końcowym etapie dodaje się jeden żółtek i cukier waniliowy.
Jak przygotować owocowy lód
Jak przygotować lody owocowe w warunkach domowych?
Będziesz potrzebować:
- Cytryny średnich rozmiarów 5 szt
- Cukier 1 szkl
- Woda 0,5 l
Woda z cukrem się nagrzewa do rozpuszczenia cukru, po czym dodaje się skórka cytryny i mieszanka gotuje się w ciągu 5 minut.
Na końcowym etapie dodaje się sok wszystkich cytryn, mieszanka się rozmiesza, rozlewa się w formy i zamraża się w zamrażarce.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz