Jak gotować lody w warunkach domowych

Lody znane dla wszystkich z lat dziecięcych. Istnieje kilka rodzajów, ale najbardziej znanym jest lody śmietankowe. Go nie koniecznie kupować w sklepach, zawsze można zrobić lody w warunkach domowych.

Wiadomo mnóstwo przepisów na mleku, śmietance domowej, mleko skondensowane, istnieją też przepisy przygotowania jagodowego albo owocowego deseru.

Będziesz potrzebować:
1

Proces przygotowania lodów w warunkach domowych

Jak zrobić lody domowe? Dla przygotowania lodów będziesz potrzebować zamrażarkę.

Wykorzystanie zamrażarki zabezpieczy bardziej jednolitą konsystencje, przyjemny smak i nieobecność kawałków lodu.

Warto wyróżnić, że lody śmietankowe w warunkach domowych nie będą na 100% takie same jak robione na fabryce. Na ogromnych fabrykach produkt podlega głębokiemu zamrożeniu, co ma wpływ na jego konsystencje.

2

Jak zrobić domowe lody

Będziesz potrzebować:

  • Mleko 1 l
  • Cukier 100 g
  • Żółtka 5-6 szt

Przed tym jak gotować lody w warunkach domowych, należy nauczyć się gotować ‘’angielski krem’’.Jak zrobić domowe lody
Dla tego w 1 l. mleka należy dodać 100g. cukru i nagrzać do całkowitego rozpuszczenia.Jak zrobić domowe lody
Oddzielnie biją się 5-6 żółtek, które wlewają do ciepłego mleka z cukrem.

Konieczny warunek – nie doprowadzać lody mleczne w warunkach domowych do gotowania, po tym jak ostygnie, należy ochłodzić.

Podczas zamrażania zwykłych lodów w warunkach domowych w pojemniczkach albo miseczkach należy go mieszać co 40-60 minut, będzie to zapobiegać pojawieniu się kawałków lodu.Jak zrobić domowe lody
Przepis prezentuje, jak zrobić lody z mleka, ale produkt można przygotować też przy wykorzystaniu innych składników.Jak zrobić domowe lody

3

Jak zrobić lody ze śmietanki

Będziesz potrzebować:

  • Śmietanka 3 szkl
  • Cukier 200 g
  • Żółtka 3 szt
  • Wanilij za smakiem

Żółtka należy rozetrzeć z cukrem i wanilią, po czym do mieszanki akuratnie wprowadzają gorącą śmietankę.

Struktura gotuje się na słabym ogniu, należy cały czas mieszać, po czym lody w warunkach domowych rozlewają w formy i zostawiają w zamrażarce do całkowitego zamrażania.Jak zrobić lody ze śmietanki

Jest to klasyczny przepis, jak zrobić lody, ale możesz ich dopełnić różnymi składnikami (orzechami, czekoladą, jagodami i owocami).

Jak zrobić lody czekoladowe? Dla tego w tą samą mieszankę dodają dwie tabliczki topionej czekolady dla otrzymania brązowego koloru.Jak zrobić lody ze śmietanki
Przygotowania czekoladowych lodów w warunkach domowych zabiera tyle samo czasu.

4

Przepisy lodów bez śmietanki

Jak zrobić lody bez śmietanki? Przez podwyższoną zawartość kalorii i tłuszczu lody śmietankowe uważają się bardziej smacznymi, ale w ostatnim czasie większą popularnością korzystają przepisy na podstawie owocowo-jagodowego soku i mleka zgęszczonego.

Najbardziej prosty przepis zawiera:

  • Mleko 2 szkl
  • Cukier 1 szkl
  • Żółtka 4 szt
  • Wanilin za smakiem

Jak i podczas przygotowania innych rodzajów lodów w warunkach domowych, wzbite z cukrem żółtka rozpuszczają się gorącym mlekiem i gotują się na słabym ogniu. Po zagęszczeniu substancje musi ostygnąć, po czym należy ją zamrozić.Przepisy lodów bez śmietanki
Dla otrzymania jednolitej konsystencji produktu podwyższonej miękkości dodaje się krochmal.

Dla przygotowania lodów domowych z krochmalem 500 ml mleka należy rozdzielić na dwie części po 300 i 200 ml. W mniejszą część dodaje się 25 g. krochmalu, po czym roztwór się zmiesza z inny nagrzaną z cukrem częścią mleka.

Mlekowa-krochmalowa mieszanka dobrze się gotuje, na końcowym etapie dodaje się jeden żółtek i cukier waniliowy.

Dla zamrażania mieszanki po ostyganiu należy postawić do zamrażalki.
5

Jak przygotować owocowy lód

Jak przygotować lody owocowe w warunkach domowych?

Będziesz potrzebować:

  • Cytryny średnich rozmiarów 5 szt
  • Cukier 1 szkl
  • Woda 0,5 l

Woda z cukrem się nagrzewa do rozpuszczenia cukru, po czym dodaje się skórka cytryny i mieszanka gotuje się w ciągu 5 minut.Jak przygotować owocowy lód
Na końcowym etapie dodaje się sok wszystkich cytryn, mieszanka się rozmiesza, rozlewa się w formy i zamraża się w zamrażarce.

6

Sztuczki i tajemnicy przygotowania lodów

  • Zagęszczacz;
  • Świeże produkty;
  • Dodatki dla łagodnego smaku;
  • Zachowanie.

Sztuczki i tajemnicy przygotowania lodów



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

7 Tak Nie 1

Dodaj komentarz

Podany adres e-mail już jest zarejestrowany. Skorzystaj z Formularza logowania lub wprowadź inny adres e-mail.

Podany login i/lub hasło są nieprawidłowe

Musisz być zalogowany aby móc komentować.