Jak gotować placuszki z wątrobą: przepisy

Placuszki z wątrobą pasują według smaku wszystkim: i dla tych kto uwielbia wątrobę, i kto nie bardzo ją lubi. Takie placuszki świetnie można połączyć z dużą ilością różnorodnych sosów: mleczny z świeżą zielenią, grzybowy, czosnkowy, śmietany, serowy i mnóstwem innych. Od sosu smak dania otwiera się całkiem i staje jaśniejszy.

Proponujemy twojej uwadze kilka sprawdzonych przepisów placuszek z wątroby. Smacznego!

1

Placuszki z wątroby wołowej

Będziesz potrzebować:

  • Wątroba wołowa na surowo 150 g
  • Ziemniaki świeże 100 g
  • Jajko 1 szt
  • Marchewka 75 g
  • Cebula 75 g
  • Kefir 150 g
  • Mąka pszenna 150 g
  • Soda gaszona octem ½ łyżeczki

Dla przygotowania placuszek, wątrobę i ziemniaki podrobić. W otrzymana mieszankę dodaj kefir, jajko i sodę. Potem podrobić cebulę, marchewkę na tartce, i potem podsmażyć te warzywa na tłuszczu roślinnym do złotego koloru. Smażone cebulę i marchewkę, a też mąkę wolnymi ruchami dodajemy masę z wątroby. Po tym gotowe ciasto należy dobrze pomieszać.

Smażyć placuszki należy na oleju słonecznikowym.Placuszki z wątroby wołowej

2

Łagodne placuszki z wątroby

Będziesz potrzebować:

  • Wątroba wołowa 0,5 kg
  • Jajko 2 szt.
  • Ząbek czosnku 4 szt.
  • Świeże ziemniaki 300 g
  • Cebula 75 g
  • Mąka pszenna 100 g
  • Sól, pieprz za smakiem

Według tego przepisu, umieszczamy wszystkie składniki do pojemności blendera i doprowadzamy do masy jednolitej. Potem należy nagrzać patelnię, poprzednio nalewając tam olej rośliny i pomieszczamy do niej za pomocy łyżki ciasto z wątroby. Gotujemy placuszki do pojawienia się rumieni.

3

Placuszki wątrobowe z grzybami

Będziesz potrzebować:

  • Wątroba kurczaka 800 g
  • Grzyby świeże 200 g
  • Jajko 4 szt
  • Cebula 300-310 g
  • Mąka pszenna około 1,5 szkl.
  • Grysik 100 g
  • Soda 0,5 łyżeczki
  • Sól, czarny pieprz za smakiem

Dla przygotowania smacznych placuszek z wątroby kurczaka, umieść główny składnik – świeżą wątrobę kurczaka, jajko i 150 g cebuli do blendera. Do otrzymanej masy dodaj mąkę, grysik, przyprawy, nie zapomnij sodę, potem wszystko dokładnie zmieszać. Potem zostaw mieszankę na około 20-30 minut, żeby ona otrzymała konsystencje gęstej śmietany.

Za ten czas należy podrobić 150 g cebuli i grzyby (lepiej pieczarki) i wszystko mieszamy.

Zatem nagrzewamy patelnie z olejem, ciasto wykładamy łyżką, a na górze grzyby. Smażyć placuszki należy z obu stron, aż nie pojawi się rumieniec.Placuszki wątrobowe z grzybami

4

Tort z wątroby

Będziesz potrzebować:

  • Wątroba wołowa 0,5 kg
  • Cebula 80 g
  • Jajko 2-3 szt.
  • Mąka 130-150 g
  • Mleko 0,5 l
  • Ząbek czosnku 2 szt.
  • Pieczarki 150 g
  • Ogórki kiszone 2 szt.
  • Ser żółty 150 g
  • Majonez, śmietana za smakiem
  • Sól, pieprz, zieleń za smakiem

Dla utworzenia tego dania najpierw należy przygotować ciasto z wątroby. Dlatego należy umyć wątrobę. Potem umieść ją razem z cebulą do blendera i podrób. Kiedy ten etap będzie skończony, dodaj do tej mieszanki mąkę, mleko, jajko, 1 łyżkę oleju słonecznikowego, sól i znowu pobić w blenderze.

Potem należy nagrzać patelnię i łyżką wyłożyć ciasto, podsmażyć z obu stron.

W tym czasie należy przygotować inne warstwy naszego tortu. Należy pokroić pieczarki i podsmażyć na oleju słonecznikowym.

Ogórki kiszone drobimy za pomocy tartki.

W oddzielnej pojemności mieszamy majonez, śmietanę, czosnek i zieleń.

Teraz będzie budować tort. Przygotuj duży, płaski talerzyk, przygotowane placki należy wyłożyć, na górze wykładamy sos śmietany i na górze wykładamy pieczarki. Potem znowu placki, sos a potem podrobiony ogórek.

Dalej z samego początku.

Kiedy tory będzie skończony, możesz ozdobić go sosem i na górze serem, żeby nie było widać sosu. Można cieszyć bliskich!Tort z wątroby



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

0 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *