Placuszki z wątrobą pasują według smaku wszystkim: i dla tych kto uwielbia wątrobę, i kto nie bardzo ją lubi. Takie placuszki świetnie można połączyć z dużą ilością różnorodnych sosów: mleczny z świeżą zielenią, grzybowy, czosnkowy, śmietany, serowy i mnóstwem innych. Od sosu smak dania otwiera się całkiem i staje jaśniejszy.
Proponujemy twojej uwadze kilka sprawdzonych przepisów placuszek z wątroby. Smacznego!
Placuszki z wątroby wołowej
Będziesz potrzebować:
- Wątroba wołowa na surowo 150 g
- Ziemniaki świeże 100 g
- Jajko 1 szt
- Marchewka 75 g
- Cebula 75 g
- Kefir 150 g
- Mąka pszenna 150 g
- Soda gaszona octem ½ łyżeczki
Dla przygotowania placuszek, wątrobę i ziemniaki podrobić. W otrzymana mieszankę dodaj kefir, jajko i sodę. Potem podrobić cebulę, marchewkę na tartce, i potem podsmażyć te warzywa na tłuszczu roślinnym do złotego koloru. Smażone cebulę i marchewkę, a też mąkę wolnymi ruchami dodajemy masę z wątroby. Po tym gotowe ciasto należy dobrze pomieszać.
Łagodne placuszki z wątroby
Będziesz potrzebować:
- Wątroba wołowa 0,5 kg
- Jajko 2 szt.
- Ząbek czosnku 4 szt.
- Świeże ziemniaki 300 g
- Cebula 75 g
- Mąka pszenna 100 g
- Sól, pieprz za smakiem
Według tego przepisu, umieszczamy wszystkie składniki do pojemności blendera i doprowadzamy do masy jednolitej. Potem należy nagrzać patelnię, poprzednio nalewając tam olej rośliny i pomieszczamy do niej za pomocy łyżki ciasto z wątroby. Gotujemy placuszki do pojawienia się rumieni.
Placuszki wątrobowe z grzybami
Będziesz potrzebować:
- Wątroba kurczaka 800 g
- Grzyby świeże 200 g
- Jajko 4 szt
- Cebula 300-310 g
- Mąka pszenna około 1,5 szkl.
- Grysik 100 g
- Soda 0,5 łyżeczki
- Sól, czarny pieprz za smakiem
Dla przygotowania smacznych placuszek z wątroby kurczaka, umieść główny składnik – świeżą wątrobę kurczaka, jajko i 150 g cebuli do blendera. Do otrzymanej masy dodaj mąkę, grysik, przyprawy, nie zapomnij sodę, potem wszystko dokładnie zmieszać. Potem zostaw mieszankę na około 20-30 minut, żeby ona otrzymała konsystencje gęstej śmietany.
Za ten czas należy podrobić 150 g cebuli i grzyby (lepiej pieczarki) i wszystko mieszamy.
Zatem nagrzewamy patelnie z olejem, ciasto wykładamy łyżką, a na górze grzyby. Smażyć placuszki należy z obu stron, aż nie pojawi się rumieniec.
Tort z wątroby
Będziesz potrzebować:
- Wątroba wołowa 0,5 kg
- Cebula 80 g
- Jajko 2-3 szt.
- Mąka 130-150 g
- Mleko 0,5 l
- Ząbek czosnku 2 szt.
- Pieczarki 150 g
- Ogórki kiszone 2 szt.
- Ser żółty 150 g
- Majonez, śmietana za smakiem
- Sól, pieprz, zieleń za smakiem
Dla utworzenia tego dania najpierw należy przygotować ciasto z wątroby. Dlatego należy umyć wątrobę. Potem umieść ją razem z cebulą do blendera i podrób. Kiedy ten etap będzie skończony, dodaj do tej mieszanki mąkę, mleko, jajko, 1 łyżkę oleju słonecznikowego, sól i znowu pobić w blenderze.
W tym czasie należy przygotować inne warstwy naszego tortu. Należy pokroić pieczarki i podsmażyć na oleju słonecznikowym.
Ogórki kiszone drobimy za pomocy tartki.
W oddzielnej pojemności mieszamy majonez, śmietanę, czosnek i zieleń.
Teraz będzie budować tort. Przygotuj duży, płaski talerzyk, przygotowane placki należy wyłożyć, na górze wykładamy sos śmietany i na górze wykładamy pieczarki. Potem znowu placki, sos a potem podrobiony ogórek.
Dalej z samego początku.
Kiedy tory będzie skończony, możesz ozdobić go sosem i na górze serem, żeby nie było widać sosu. Można cieszyć bliskich!
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz