Jak gotować smaczną domową lemoniadę: przepisy na jakikolwiek smak

Lemoniadę zazwyczaj gotują w letnią porę. Napój z owoców, kwas w pierwsza kolej lemoniada, nie jedynie świetnie gaszą pragnienie, ale i nadają odczucie chłodu, którego nie wystarcza w duszną porę. Ale w inny czas roku ten napój orzeźwia i ożywia, bardzo lubią go dzieci, i dorośli też nie rezygnują.

W porę zimową można wykorzystywać owoce zamrożone, a cytryny i pomarańcze będą dawać dodatkową witaminę C, która jest niezbędna w zimną porę. Lód, oczywiście, według własnego uznania.

Lemoniada domowego gotowania ma dużo zalet przed wariantami sklepowymi. Napój, przygotowany samodzielnie nie zawiera substancji chemicznych, możesz wybrać jakiekolwiek składniki, patrząc na swoje smakowe preferencji. Dla przygotowania prawdziwej lemoniady wykorzystuj naturalne świeże soki, świeże owoce i nie żałuj lodu. Zrobić lemoniadę gazowaną czy nie, z cytryn czy innych owoców zależy tylko od twojej chęci i wyobraźni.

Głównie – napój należy używać w chłodnym wyglądzie, zostawiając go na kilka godzin w lodówce albo dodając kilka kostek lodu.

Proponujemy kilka prostych przepisów lemoniady domowej.

1

Klasyczna lemoniada

Będziesz potrzebować:

  • Sok cytryny 1,5 szklanki
  • Biały cukier pół szklanki
  • Woda 6 szklanek
  • Cytryna 1 szt.
  • Lód kilka kostek

Najbardziej prosty przepis na lemoniadę, który można brać jajo podstawę dla utworzenia własnego napoju, dodając jakiekolwiek inne składniki.

Zmieszaj 1,5 szklanki soku cytryny z szklanką wody (zwykłą albo gazowaną), dodaj 0,5 szklanki białego cukru, mieszaj, aż cukier całkiem się nie rozpuści. Dodaj resztę wody, połóż do mieszanki plasterki cytryny, lód.4t3wiTx-1024x576

2

Lemoniada z zielonej herbaty

Będziesz potrzebować:

  • Ochłodzona zielona herbata 4 szkl.
  • Cytryna 4 szt.
  • Woda 0,5 l
  • Liście mięty kilka sztuk
  • Lód kilka kostek

Poprzednio zagotuj jakąkolwiek zieloną herbatę. Kiedy całkiem się ostygnie, przelej 4 szklanki herbaty w duży dzban albo w inną podobną pojemność, dodaj świeży sok czterech cytryn, kilka liści mięty i 2 szklanki wody. Zostaw na godzinę w lodówce, i bezpośrednio przed użyciem dodaj lód.

Taka lemoniada świetnie orzeźwia, a dzięki zielonej herbacie daję żywość, co jest bardzo potrzebne w gorącą pogodę.Lemoniada z zielonej herbaty

3

Lemoniada truskawkowa

Będziesz potrzebować:

  • Woda 1 l
  • Cukier 0,5 l
  • Cytryna 6 szt.
  • Świeże truskawki 3 szkl
  • Mięta kilka liści
  • Lód kilka kostek
  1. Wyciśnij sok z cytryn, skórkę drobno podrób, wykorzystując blender albo drobna tartkę.
  2. Dalej należy zająć się cukrowym syropem: dostatecznie po prostu rozpuścić w litrze wrzątku 0,5 l cukru.
  3. Zmieszaj sok cytryny, skórki, cukrowy syrop i nie na długi czas zostaw. Teraz należy przystąpić do przygotowania truskawek.
  4. 3 szklanki świeżej jagody pognieć widelcem, dodaj do gotowej cytrynowej mieszanki. Parę truskawek można zostawić całymi, będą one świetną ozdobą dla szklanek podczas prezentowania lemoniady.
  5. Używając gazę oddziel napój od kawałków owoce, zostaw na kolka godzin w lodówce. Przed prezentowaniem do każdej szklanki włóż po gałązce mięty, dodaj kilka kawałków lodu.Lemoniada truskawkowa
4

Lemoniada jabłkowa

Będziesz potrzebować:

  • Sok jabłkowy 1 l
  • Sok cytrynowy 0,5 szkl.
  • Cytryna 1 szt.
  • Mięta (liście) kilka sztuk
  • Lód kilka kawałków

Zmieszaj w dzbanie 1 l świeżego soku jabłkowego i pół szklanki soku cytryny. Dodaj cytrynę, posiekaną niewielkimi plasterkami, dużo lodu i liścia mięty. Wszystkie składniki dobrze zmieszaj i od raz prezentuj.Lemoniada jabłkowa

5

Lemoniada miodowa

Będziesz potrzebować:

  • Woda mineralna 1 l
  • Cytryna 2 szt.
  • Miód 3 łyżki
  • Mięta (liście) kilka sztuk
  • Lód kilka kawałków
  1. Świeży sok z dwóch wielkich cytryn dokładnie przemieszaj z 3 łyżkami prawdziwego miodu.
  2. Gotową mieszankę rozpuść w litrze wody mineralnej (gazowanej czy nie – według twego uznania).
  3. Potem dodajemy drobno posiekane liście mięty i lód (za smakiem), jeszcze raz dobrze mieszamy.

Przed prezentowaniem krawędzi szklanki można ozdobić piaskiem cukrowym, plasterkiem cytryny albo gałązką mięty.Lemoniada miodowa

6

Lemoniada waniliowa

Będziesz potrzebować:

  • Woda mineralna 1,5 l
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Laska wanilii połówka
  • Cukier 3 łyżki
  • Mięta (liście) kilka sztuk
  • Lód kilka kawałków
  1. Wyciśnij sok z połowy cytryny, skórkę podrób na drobnej tartce i wszystko to zmieszaj z 1,5 l wody mineralnej.
  2. Z połowy laski wanilii wyłącz nasiona i laskę połóż na pojemność metalową, zalej gotową mieszanką wody z cytryną.
  3. Dodaj 3 łyżki cukru, dobrze zmieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia.
  4. Pojemność z przygotowaną mieszanką nagrzej na średnim ogniu, doprowadź do gotowania i gotuj jeszcze parę minut. Potem zdejmij z ognia, daj ostygnąć.
  5. Pomieść przygotowaną lemoniadę w dzban, zostaw na kilka godzin w lodówce. Przed prezentowaniem połóż w pojemność z lemoniadą trochę liści mięty, dodaj lód.Lemoniada waniliowa
7

Lemoniada z pomarańczy

Będziesz potrzebować:

  • Woda 2 l
  • Cytryna 1 szt.
  • Pomarańcza 3 szt.
  • Cukier 100 g
  • Lód kilka kostek
  1. Dla przygotowania połącz sok 1 cytryny i 3 dużych pomarańcz.
  2. Zagotuj 2 l wody. Nie śpiesz się wyrzucać skórki owoców, posiekaj ich dużymi kawałkami i włóż do wrzątku, dodaj 100 g cukru.
  3. Gotuj w ciągu 5 minut, zdejmij z ognia i daj ostygnąć.
  4. Zmieszaj ochłodzony syrop z sokiem cytrusowej mieszanki.
  5. Zostaw lemoniadę na jakiś czas w lodówce, ale można po prostu dodać trochę lodu.Lemoniada z pomarańczy
8

Gazowana lemoniada

Będziesz potrzebować:

  • Woda gazowana 1 l
  • Woda zwykła 1 l
  • Cukier za smakiem
  • Limonka 2 szt
  • Lód kilka kostek
  1. Oczyść owoce od skórek, włóż do głębokiej pojemności.
  2. Cytrusy posiekaj dużymi kawałkami, wyciśnij sok.
  3. Do garnku z skórkami cytrusowymi nalej wody, sok, dodaj cukier i rozmieszaj mieszankę do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Dolej wodę gazowaną.

Lemoniadę podają w wysokich szklankach, wkładając do każdej kilka kostek lodu.Gazowana lemoniada



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

0 Tak Nie 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *