Miedź – jest to jeden z kolorowych metalów, który z dawnych czasów znany dla człowieka. Miedź szeroko zastosowuje się w gospodarstwie domowym, w budownictwie, jako aliaż z innym metalem. Nasi przodkowie wykorzystywali go wszędzie, a szczególnie, jako naczynie dla przygotowania jedzenia i serwisowania stołu.
Jednak, ozdoby muszą cieszyć oko swoją czystością i błyskiem, a miedź niestety ma właściwość z czasem przygaszać i ciemnieć. Jest to związane z procesem oksydacji metalu na powietrzu. Dlatego, dla utrzymania stałej piękności i błysku przedmiotów z miedzi, czasami należy przeprowadzić czyszczenie. Ale nie jest wszystko tak po prostu, ponieważ niepoprawne czyszczenie może jedynie naszkodzić wyglądu estetycznemu wyrobu i nawet zepsuć go.
Żeby uniknąć tych błędów, ważnie wiedzieć, jak prawidłowo oczyścić miedź za pomocy środków podręcznych w warunkach domowych.
Ustalenie autentyczności wyrobu z miedzi
Przed początkiem czyszczenia przedmiotu z miedzi jakimkolwiek sposobem, według możliwości należy ustalić, czy składa się twój wyrób z twardo stopu. Może, to tylko jedna cienka warstwa miedzianej pokrywy i w procesie czyszczenia ryzykujesz go zepsuć.
Dla tego celu prościej wykorzystać magnez.
Czyszczenie sodą
Jeśli wyrób jest za duży i nie jest możliwie umieścić go całkiem, to trzeba będzie oczyszczać za kilka etapów. Oznacza to, że oczyszczenie trzeba będzie powtórzyć z wystającymi częściami.
- należy naleć wodę do garnku i dodać sodę, w takiej proporcji, że na 1 litr wody trzeba 1 łyżka sody;
- umieść wyrób w garnek z wodą;
- doprowadzić do gotowania i gotować w ciągu 30 minut. Bardzo ważnie śledzić za ilością wody, ponieważ z czasem jej ilość będzie się zmniejszać, dlatego czasami dodawaj wodę do początkowego poziomu;
- po zakończeniu wyjmij przedmiot i oczyść szczotką albo gąbką dla naczynia, ale nie metaliczną, żeby nie podrapać miedź;
- opłukaj wodą i wytrzyj ręcznikiem, po czym postaw w suche miejsce i daj możliwość przedmiotu wyschnąć, żeby przez wilgoć proces oksydacji nie powtórzył się znowu.
Czyszczenie za pomocy pasty z soli
W takim przypadku ważnie, żeby pasta nie dotykała kamieni szlachetnych. Dla jej przygotowania są niezbędne:
- Sól 4 łyżki
- Sok cytryny albo ocet 1 łyżka
- Przemieszaj w talerzyku niezbędne składniki. W przypadku braku cytryny, można go zamienić octem, ale sok o wiele skuteczniejszy;
- Należy nanieść mieszankę na powierzchnie przedmiotu z miedzi;
- Zaczekaj 20 sekund, tego wystarczy dla przeniknięcia mieszanki w powierzchniowy nalot;
- Zmocz gąbkę albo szczotkę sokiem cytryny/octem i posmaruj po paście powierzchnie wyrobu;
- Po smarowaniu umyj wyrób ciepłą wodą i wytrzyj suchym ręcznikiem.
Oczyszczenie pastą z mąki
Ten sposób jest trochę podobny na poprzedni, ale zamiast sody można wykorzystać mąkę. Dla przygotowania pasty są niezbędne:
- Ocet 1 szklanka
- Sól 1 łyżka
- Mąka 2-5 łyżek
- Nalej ocet w niegłęboki talerzyk i dodaj sól, wszystko to dokładnie zmieszać;
- Po tym dodaj taką ilość mąki, żeby zawartość według konsystencji przypominała sos, ale nie bardzo gęsty;
- Nanieś pastę gąbką na wyrób i potrzyj go;
- Zostaw pastę na przedmiocie na 40 minut;
- Opłukaj ciepłą wodą i pozwól przedmiotu wyschnąć.
Wnioski
Wiadomo, że metal ma właściwość starzenia, ale jeśli zatrzymać ten proces nie uda się, to odmłodzić miedziane przedmioty, nadając im początkowy błysk własnoręcznie, całkiem możliwie.
Dla każdego przedmiotu należy dobrać swój optymalny sposób oczyszczenia. Ale weź do uwagi, że nie ważnie jaką metodę wybrałeś, wszystkie substancje jeśli nie dotrzymywać się instrukcji i prawidłowej proporcji mogą okazać się dosyć agresywne, i naszkodzić twemu wyrobu. Dlatego, że ochronić siebie od nieprawidłowych działań, lepiej przetestować wybraną metodę na mało zauważalnej powierzchni.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz