Makaronik – jest to znany francuski deser w wyglądzie dwóch warstw ciasta, które połączone kremem albo dżemem. Te słodycze gotuje się z różnorodnych smaków i kolorów.
Dziewczynki bardzo lubią pomagać mamom na kuchni. Można zapoznać córkę z tym niezwykłym ciastkiem za pośrednictwem rysowania, a później spróbować przygotować razem.
Rysujemy podstawę
Podstawa makaroniku – koło. Figura lekko wyciągnięta, ale nie rób z niej owalu. Możesz narysować za pomocy cyrkla albo określić okrągły przedmiot.
Figury pomagające
Następujący krok – dodanie dwóch wyciągniętych owalów, z których potem stworzymy ciasto. Owale znajdują się na górze i dole koła, i prawie całkiem jego zasłaniają. W centrum zostaw trochę miejsca, żeby umieścić tam warstwy kremu.
Usuwamy części figur
Prawie wszystkie linie figur należy usunąć, zostawiając górne i dolne pół owale.
Zaczynamy rysować środek
Między ciastem znajduje się krem. Według konsystencji on jest gęsty. Ale nadzienie wkłada się nierówną warstwą. Rysuj krem falistymi liniami.
Rysujemy warstwy
Części kremu nie łączymy, centrum musi rozdzielać ich, przez to makaronik przypomina przekładaniec.
Krawędzi połącz okrągłymi liniami.
Centralna warstwa kremu
Centrum też jest nierówny, jak i pozostałe warstwy kremu. Poziome linie popraw na nierówne, jeśli trzeba – popraw ich za pomocy gumki.
Poprawiamy górną część
Górną część zrób bardziej objętościową, ponieważ w procesie pieczenia makaronik lekko się podnosi. Zrobić to lekko – pośrodku ciastka narysuj owal, od niego na lewo i prawo nakreśl dwie linie do dołu.
Usuń niepotrzebne elementy i zrób makaronik bardziej okrągłym.
Malowanka
Pomalować makaronik można w dowolny kolor. Niech twoje dziecko wyobrazi siebie cukiernikiem i wybierze kolor dla własnego wyrobu.
Kolaż z krokami rysowania makaroniku
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz