Jak prawidłowo gotować jajka przepiórcze

Jednym z najbardziej korzystnych i leczniczych produktów odżywiania są jajka przepiórcze. Ich właściwości korzystne znane od dawna. One są bogate różnorodnymi mikroelementami, a też witaminami, które towarzyszą podniesieniu odporności i profilaktyce niektórych chorób.

Też często zastosowują ich w celach kosmetologicznych. One są bezpieczne, ponieważ przepiórki nie chorują różnymi chorobami, które przekazują się przez jajka. Jajka przepiórcze bardzo korzystne dla mężczyzn i dla podtrzymywania ich męskiej siły. Też one nie wywołują alergii i spokojnie ich mogą jeść malutkie dzieci. Do diety dziecka ich można wprowadzać od 6 miesięcy, dodając żółtek do kaszy.

Należy ich tylko prawidłowo przygotować.

1

Wybieramy jajka

  1. Pierwsze na co warto zwrócić uwagę podczas wyborze jajek – jest to obecność pęknięcia na jajku. Jajka – produkt, jaki szybko się psuje i dlatego jeśli są obecne pęknięcia tam mogą trafić różnorodne zarazki i mikroorganizmy.
  2. Zatem warto zwrócić uwagę na masę. Bardzo lekka masa jajka mówi o tym, że ono zaczęło schnąc.
Za temperatury pokojowej ich można przechowywać nie dłużej 30 dni, w lodówce do 60 dni, ale nie dłużej.

Dlatego, kiedy kupujesz w sklepie koniecznie patrz na datę wydania.

Wybieramy jajka

2

Myjemy jajka

Przed gotowaniem ich należy dokładnie, ale akuratnie wymyć chłodną wodą. Bądź ostrożny i nie zapominaj, że skorupa jajek przepiórczych bardzo delikatna.

Myjemy jajka

3

Naczynie dla gotowania

  • Gotować ich lepiej w garnku emaliowanym.
  • Nie można wykorzystywać naczynie aluminiowane, ponieważ podczas nagrzewania ono uwalnia szkodliwe substancje.
  • Łożymy jajka do garnka i nalewamy wodę, żeby jajka w niej utonęły.
  • W żadnym przypadku nie można łożyć jajka do gorącej wody, tym bardziej do wrzątku.
4

Proces gotowania

  1. Przed tym jak postawić garnek z jajkami na ogień dodajemy do niej łyżeczkę soli. To robi się dlatego, żeby one nie popłynęły.
  2. Gotować należy od 3 do 5 minut po tym jak woda się zagotuje – trwałość zależy od tego jakie jajka chcesz – gotowane na miękko albo na twardo.
  3. Po tym, jak woda się zagotowała ogień pod garnkiem należy zniżyć żeby zapobiec pękaniu jajek.
  4. Wylewamy gorącą wodę z garnku i zalewamy jajka chłodną wodą, w taki sposób one szybciej ostygną i będą lżej czyścić się od skorupy.

Proces gotowania

5

Czym korzystna skorupa

Korzystne nie tylko jajka, ale ich skorupa też, ponieważ zawiera ona niezbędną ilość wapnia który potrzebuje organizm człowieka.

Po tym, jak jajka zostały ugotowane i oczyszczone, ich skorupę należy wysuszyć, podrobić i dodać kilka kropel cytryny.

Używać należy co drugi dzień po 1 łyżeczce, po południu.

Jajka przepiórcze uważają się produktem dietetycznym, ale nie warto nadużywać nimi ludziom, którzy mają cukrzyce, chorobami wątroby i miażdżycą. Też nie warto ich używać ludziom, którzy mają otyłość.

Nawet całkiem zdrowemu człowieku nie warto używać więcej sześciu jajek dziennie.



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

2 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Podany adres e-mail już jest zarejestrowany. Skorzystaj z Formularza logowania lub wprowadź inny adres e-mail.

Podany login i/lub hasło są nieprawidłowe

Musisz być zalogowany aby móc komentować.