Jak prawidłowo gotować lazanię

‘’Lazania’’ tłumaczy się ze włoskiego pasta (wyroby z makaronów) w wyglądzie płaskiej kartki. Piczy się warstwami – pasta, potem sos ‘’Bolognese’’, sos beszamelowy i tak dalej, aż do 6 warstw. Może to być kwadrat, prostokąt albo koło, w zależności od kształtu dla pieczenia. Klasyczna ‘’Lazania’’ kwadratowego albo prostokątnego kształtu. Klasycznym przepisem lazanii uważa się danie na dostawie sosu mięsnego ‘’Bolognese’’. Odchodzenie od klasyki – mieloną wołowinę zamieniają cielęciną, drobiem, rybą, owocami morza. Dla dietetycznego dania wykorzystują warzywa (kabaczek, kapusta), grzyby, jabłka z twarogiem.

Będziesz potrzebować:
1

Przygotowania lazanii w warunkach domowych po klasycznym przepisie

Inne warianty gotują się tak samo, ale ze zmianą z wołowinę na, na przykład, drób.Przygotowania lazanii w warunkach domowych po klasycznym przepisie
Wszystkie inne części dania zostają prawie te same. Kartki (w niektórych przepisach zamiast kartek wykorzystują warstwowane ciasto), kolejność i sos beszamelowy nie mogą być zmienione.

Sos ‘’Bolognese’’
Produkt Miara Ilość Uwagi
1 Olej oliwkowy łyżka 1
2 Czosnek ząbek 2 podrobić
3 Cebula szt 1 podrobić
4 Papryka szt 0,5 podrobić
5 Sól, pieprz za smakiem
6 Pomidory gramy 800 Oczyścić od skórki
7 Wołowina mielona gramy 700 Można zmieszać wieprzowinęi wołowinę albo wykorzystać mielony drób.
8 Oregano za smakiem
9 Koncentrat pomidorowy gramy 100

 

Sos beszamelowy (z serem)
Produkt Miara Ilość Uwagi
1 Olej oliwkowy gramy 50 poprzednio wyjąć z lodówki
2 Mąka gramy 50
3 Mleko szklanka 3 Jeśli mleko było w lodówce,lepiej go nagrzać oddzielnie.
4 Parmezan gramy 100 Można zamienić innym serem,ale klasyczna lazania gotuje się właśnie z parmezanem.
2

Jak robić ciasto dla lazanii

Kartki tego włoskiego dania można kupić praktycznie w każdym supermarkecie, ale też można przygotować samodzielnie.Jak robić ciasto dla lazanii
Więc, jak gotować ciasto dla lazanii?

Wariant № 1

Produkt Miara Ilość Uwagi
1 Mąka gramy 400 Poprzednio przesiana
2 Jajko szt. 2
3 Woda gramy 40 Chłodna
4 Sól łyżeczka 1
5 Olej słonecznikowy łyżka 1

Robić ciasto nie jest tak trudno, jak wiele osób myśli. Przygotować kartki lazanii można za jednym z trzech wariantów składu ciasta. Dalej naśladuj niżej opisanej kolejności dla ciasta (dla wszystkich trzech wariantów).

Wariant № 2

Produkt Miara Ilość Uwagi
1 Mąka gramy 600 Poprzednio przesiana
2 Jajko szt. 3
3 Woda gramy 100 Chłodna
4 Sól łyżeczka 1
5 Olej oliwkowy ml 50

Wariant № 3 (ciasto dla suchych kartek)

Produkt Miara Ilość Uwagi
1 Mąka gramy 300 Poprzednio przesiana
2 Jajko szt. 3
3 Sól łyżeczka 1
4 Olej słonecznikowy gramy 10
3

Prawidłowe gotowanie lazanii

  • Sos ‘’Bolognese’’.

Obsmażamy (na oleju oliwkowym) czosnek, cebulę, paprykę do złotego koloru. Dalej, dodajemy sól, pieprz i mięso mielone, dusić na wolnym ogniu.Prawidłowe gotowanie lazanii
Kiedy mięso biedzie szarego koloru, dodajemy oregano.Prawidłowe gotowanie lazanii
Należy dusić pięć minut, łożymy kaszkę z pomidorów z koncentratem pomidorowym i rozmaryn. Sos jest zrobiony.

  • Sos beszamelowy.

Na patelni albo w garnku na oleju słonecznikowym obsmażamy (nagrzewamy) mąkę do lekkiego złotego koloru. Dalej nie dużymi porcjami dodajemy mleko, cały czas mieszając mieszankę. Kiedy wszystkie mleko dodane, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pięć minut.Prawidłowe gotowanie lazanii
Głównie – nieobecność grudek. Dodajemy sól, pieprz. Gotowe.

Robimy ciasto dla Lazanii.Prawidłowe gotowanie lazanii

  • Z poprzednio przesianej mąki robimy pagórek, w nim zagłębienie, w zagłębienie wkładamy jajka, wodę, olek i sól.
Uwaga: Jajka muszą być odebrane, jeśli wykorzystywać 1, 2 gatunku, to ilość należy zwiększyć, ponieważ ciasto wyjdzie bardzo gęste. 1 gatunek – 3 jajka, 2 gatunek – 4 jajka.
  • Dalej zmieszamy ciasto (około od 5 do 10 minut), raczej mieszamy, do tego czasu, aż ciasto nie przestanie czepiać się za ręce.
Uwaga: Jeśli ciasto bardzo gęste należy dodać trochę wody.
  • Nakrywamy gotowe ciasto folią i zostawiamy ‘’odpocząć’’ na 30 minut.Prawidłowe gotowanie lazanii
  • Po pewnym czasie dzielimy ciasto na 6 części (ilość części zależy od rozmiaru formy dla pieczenia). Należy rozwałkować 1 część grubością około 1-1,5 mm. Za pomocy noża nadajemy kartce potrzebną formę i t.d. z innymi częściami. Z obcinania można zrobić dodatkową kartkę albo kluski.
Uwaga: Kartki gotowe do używania, ale można ich zamrozić albo wysuszyć dla następnego gotowania. Wysuszone kartki należy zgotować.

Bardzo prosto. W słonej wodzie z dodaniem 2 łyżek oleju słonecznikowego w ciągu dwóch minut. Jeśli tego nie zrobić, jest prawdopodobieństwo, że kartka może połamać się, a gotowe danie wyjdzie nie bardzo łagodne.

4

Pieczenie

Formę smarujemy olejem oliwkowym.Pieczenie
Potem robimy za zasadą: kartkę smarujemy sosem beszamelowym, łożymy sos ‘’Bolognese’’, posypujemy serem( za chęcią) i t.d. aż skończą się sosy.Pieczenie

Piec należy przy temperaturze 200 stopni w ciągu 30-40 minut.Pieczenie
Za pięć minut do gotowości posypujemy tartym serem. Gotowe!Pieczenie
Życzymy dobrego humoru i smacznego!



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

0 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Podany adres e-mail już jest zarejestrowany. Skorzystaj z Formularza logowania lub wprowadź inny adres e-mail.

Podany login i/lub hasło są nieprawidłowe

Musisz być zalogowany aby móc komentować.