‘’Lazania’’ tłumaczy się ze włoskiego pasta (wyroby z makaronów) w wyglądzie płaskiej kartki. Piczy się warstwami – pasta, potem sos ‘’Bolognese’’, sos beszamelowy i tak dalej, aż do 6 warstw. Może to być kwadrat, prostokąt albo koło, w zależności od kształtu dla pieczenia. Klasyczna ‘’Lazania’’ kwadratowego albo prostokątnego kształtu. Klasycznym przepisem lazanii uważa się danie na dostawie sosu mięsnego ‘’Bolognese’’. Odchodzenie od klasyki – mieloną wołowinę zamieniają cielęciną, drobiem, rybą, owocami morza. Dla dietetycznego dania wykorzystują warzywa (kabaczek, kapusta), grzyby, jabłka z twarogiem.
Przygotowania lazanii w warunkach domowych po klasycznym przepisie
Inne warianty gotują się tak samo, ale ze zmianą z wołowinę na, na przykład, drób.
Wszystkie inne części dania zostają prawie te same. Kartki (w niektórych przepisach zamiast kartek wykorzystują warstwowane ciasto), kolejność i sos beszamelowy nie mogą być zmienione.
Sos ‘’Bolognese’’ |
№ | Produkt | Miara | Ilość | Uwagi |
1 | Olej oliwkowy | łyżka | 1 | |
2 | Czosnek | ząbek | 2 | podrobić |
3 | Cebula | szt | 1 | podrobić |
4 | Papryka | szt | 0,5 | podrobić |
5 | Sól, pieprz | za smakiem | ||
6 | Pomidory | gramy | 800 | Oczyścić od skórki |
7 | Wołowina mielona | gramy | 700 | Można zmieszać wieprzowinęi wołowinę albo wykorzystać mielony drób. |
8 | Oregano | za smakiem | ||
9 | Koncentrat pomidorowy | gramy | 100 |
Sos beszamelowy (z serem) |
№ | Produkt | Miara | Ilość | Uwagi |
1 | Olej oliwkowy | gramy | 50 | poprzednio wyjąć z lodówki |
2 | Mąka | gramy | 50 | |
3 | Mleko | szklanka | 3 | Jeśli mleko było w lodówce,lepiej go nagrzać oddzielnie. |
4 | Parmezan | gramy | 100 | Można zamienić innym serem,ale klasyczna lazania gotuje się właśnie z parmezanem. |
Jak robić ciasto dla lazanii
Kartki tego włoskiego dania można kupić praktycznie w każdym supermarkecie, ale też można przygotować samodzielnie.
Więc, jak gotować ciasto dla lazanii?
Wariant № 1
№ | Produkt | Miara | Ilość | Uwagi |
1 | Mąka | gramy | 400 | Poprzednio przesiana |
2 | Jajko | szt. | 2 | |
3 | Woda | gramy | 40 | Chłodna |
4 | Sól | łyżeczka | 1 | |
5 | Olej słonecznikowy | łyżka | 1 |
Robić ciasto nie jest tak trudno, jak wiele osób myśli. Przygotować kartki lazanii można za jednym z trzech wariantów składu ciasta. Dalej naśladuj niżej opisanej kolejności dla ciasta (dla wszystkich trzech wariantów).
Wariant № 2
№ | Produkt | Miara | Ilość | Uwagi |
1 | Mąka | gramy | 600 | Poprzednio przesiana |
2 | Jajko | szt. | 3 | |
3 | Woda | gramy | 100 | Chłodna |
4 | Sól | łyżeczka | 1 | |
5 | Olej oliwkowy | ml | 50 |
Wariant № 3 (ciasto dla suchych kartek)
№ | Produkt | Miara | Ilość | Uwagi |
1 | Mąka | gramy | 300 | Poprzednio przesiana |
2 | Jajko | szt. | 3 | |
3 | Sól | łyżeczka | 1 | |
4 | Olej słonecznikowy | gramy | 10 |
Prawidłowe gotowanie lazanii
- Sos ‘’Bolognese’’.
Obsmażamy (na oleju oliwkowym) czosnek, cebulę, paprykę do złotego koloru. Dalej, dodajemy sól, pieprz i mięso mielone, dusić na wolnym ogniu.
Kiedy mięso biedzie szarego koloru, dodajemy oregano.
Należy dusić pięć minut, łożymy kaszkę z pomidorów z koncentratem pomidorowym i rozmaryn. Sos jest zrobiony.
- Sos beszamelowy.
Na patelni albo w garnku na oleju słonecznikowym obsmażamy (nagrzewamy) mąkę do lekkiego złotego koloru. Dalej nie dużymi porcjami dodajemy mleko, cały czas mieszając mieszankę. Kiedy wszystkie mleko dodane, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pięć minut.
Głównie – nieobecność grudek. Dodajemy sól, pieprz. Gotowe.
- Z poprzednio przesianej mąki robimy pagórek, w nim zagłębienie, w zagłębienie wkładamy jajka, wodę, olek i sól.
- Dalej zmieszamy ciasto (około od 5 do 10 minut), raczej mieszamy, do tego czasu, aż ciasto nie przestanie czepiać się za ręce.
- Nakrywamy gotowe ciasto folią i zostawiamy ‘’odpocząć’’ na 30 minut.
- Po pewnym czasie dzielimy ciasto na 6 części (ilość części zależy od rozmiaru formy dla pieczenia). Należy rozwałkować 1 część grubością około 1-1,5 mm. Za pomocy noża nadajemy kartce potrzebną formę i t.d. z innymi częściami. Z obcinania można zrobić dodatkową kartkę albo kluski.
Bardzo prosto. W słonej wodzie z dodaniem 2 łyżek oleju słonecznikowego w ciągu dwóch minut. Jeśli tego nie zrobić, jest prawdopodobieństwo, że kartka może połamać się, a gotowe danie wyjdzie nie bardzo łagodne.
Pieczenie
Formę smarujemy olejem oliwkowym.
Potem robimy za zasadą: kartkę smarujemy sosem beszamelowym, łożymy sos ‘’Bolognese’’, posypujemy serem( za chęcią) i t.d. aż skończą się sosy.
Piec należy przy temperaturze 200 stopni w ciągu 30-40 minut.
Za pięć minut do gotowości posypujemy tartym serem. Gotowe!
Życzymy dobrego humoru i smacznego!
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz