Jak prawidłowo złożyć jadłospis owocowy, jeśli masz cukrzyce

Cukrzyca – jest to choroba związana z uszkodzeniem pracy trzustki, która zaczyna wyrabiać niewystarczającą ilość hormonu – insulina. Ta choroba rozpowszechniona i poważnie działa na zachowanie człowieka, zmuszając go cały czas znajdować się w określonych granicach. I najpierw to odnosi się do organizacji i porządku odżywiania.

Medycyna rozpatruje dwa warianty uszkodzenia pracy trzustki:

  1. Trzustka praktycznie nie może wyrabiać insulinę przez zamieranie 90% komórek trzustki. Jest to cukrzyca I typu.
  2. Kiedy jedna trzustka wyrabia insulinę, nawet intensywnie, ale ten hormon nie akceptują komórki organizmu. Jest to cukrzyca II typu.

Jeszcze przypomnimy, że najważniejszym zadaniem insuliny w organizmie – jest to neutralizacja cukru we krwi.

Ale również, hormon insuliny blokuje działania hormonu somatotropin0 który po 40 latach w człowieku aktywuje rozczepienie tłuszczu na energetyczne podtrzymywanie organizmu.
1

Ocena cukru we krwi

Ocenę ilości cukru we krwi tradycyjnie przeprowadzają według tak zwanego indeksu glikemicznego (IG).

Przy tym reakcja odniesienia organizmu człowieka na czystą glukozę przyjmuje się za sto punktów, a wszystkie produkty porównują się z indeksem glikemicznym glukozy.

  • I dlatego niski GI pokazuje, że poziom cukru we krwi chorego podnosi się pomału.
  • A wysoki IG naprzeciw – gwałtowne podniesienie we krwi poziomu cukru po używanie produktów.
Drugim wskaźnikiem jest tak zwany indeks chlebny (IH).

IH – jest to ocena poziomu cukru we krwi w zależności od używania węglowodanów. To znaczy ocenia się nasycenie produktu węglowodanami. Jeden IH jest równy 10-12 g oswajających węglowodanów.

Przypomnimy, że odżywianie odgrywa szczególną rolę w profilaktyce i leczeniu jakiejkolwiek choroby.

Ale jeśli masz cukrzycę właściwa dieta stoi na początku całego leczenia.

I nie jest to rekomendacja lekarzy, a surowa konieczność, która całkiem wyklucza niektóre produkty i dania, a inne ostro się ograniczają. Odnosi się to do owoców, to znaczy jadalne owoce z drzew i krzaków. Podczas użyciu owoców należy, najpierw, brać do uwagi wyżej opisane indeksy, które odzwierciedlają możliwość podniesienia poziomu cukru we krwi.

Owoce Kalorie Białka Tłuszcze Węglowodany Che(12 gr węglowodanów) IG
Arbuz 38 0,4 0 8,8 0,733 75
Świeże jabłka 52 0,34 0,4 11,4 0,95 35
Grusze 44 0,3 0 10,5 0,875 30
Winogrono 70 0,3 0 16,7 1,392 45
Czarne porzeczki 43 0,7 0 9,8 0,817 15
Czerwone porzeczki 44 0,5 0 10,5 0,875 25
Cytryny 41 0,8 0 9,2 0,767 20
Wiśnia 52 0,7 0 12 1 25
Śliwa 47 0,7 0 10,7 0,892 35
Świeży ananas 59 0,46 0,15 13,1 1,09 45
Świeża morela 42 0,9 0,1 8,54 0,71 30
Awokado 217 1,9 23,5 0,4 0,03 10
Banan świeżyoczyszczony 95 1,15 0,18 21,4 1,78 50
Świeża jeżyna 30 1,2 1 2,7 0,225 25
Suszony daktyl 285 2,03 0,51 66,1 5,51 70
Świeża truskawka 32 0,8 0,4 5,5 0,46 25
Grejpfrut świeży oczyszczony 50 0,6 0,15 8,95 0,75 30
Świeży kiwi 61 1 0,63 10,8 0,9 50
Mandarynka świeża oczyszczona 50 0,7 0,3 10,1 0,84 30
Mango świeży 60 0,6 0,45 12,8 1,07 50
Świeża papaja 13 0,52 0,09 2,4 0,2 55
Świeża brzoskwinia 41 0,8 0,1 8,9 0,74 35
Rodzynki 298 2,46 0,55 66,2 5,52 65
Świeża czereśnia 63 0,9 0,3 13,3 1,11 25
Agrest 44 0,8 0,2 8,5 0,71 25
Słodki miodowymelon, świeży 26 0,88 0,1 5,3 0,44 60
Pigwa 38 0,6 7,9 0,66 35
Cherry-gruszka 32 0,2 6,4 0,53 25
Suszone morele 234 5,2 55 4,58 35
Suszone śliwki 239 2,3 57,8 4,82 45
Suszone jabłka 265 3,2 0 64,6 5,38 35
Suszona szypszyna 221 4 50 4,17 25
2

Cukrzyca typu 2

  • Należy w miarę dołączać do diety owoce takich drzew jak : jabłoń, grusza, śliwka, czereśnia, wiśnia, morela, cherry-gruszka, a też cytrusowe (pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty).
  • I nie możesz zapominać o granacie i melonie. Ich maksymalna norma na dobę jest 200 g.

Ale weź do uwagi, że w sumie, użycie owoców w ciągi doby, musi być około 2 jednostek chlebowych(HE).
Osobliwości owocowego jadłospisu podczas cukrzycy typu 2

3

Cukrzyca typu 1

Podczas cukrzycy, owoce w których są duża zawartość fruktozy używać się nie poleca.

Dlatego wykluczamy:

  • śliwę daktylową,
  • figi,
  • morele suszone,
  • rodzynki,
  • śliwki suszone,
  • ograniczenie na użycie cytryny i orzechów.

Ale poleca się dereń.Osobliwości owocowego jadłospisu podczas cukrzycy typu



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

2 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Podany adres e-mail już jest zarejestrowany. Skorzystaj z Formularza logowania lub wprowadź inny adres e-mail.

Podany login i/lub hasło są nieprawidłowe

Musisz być zalogowany aby móc komentować.