Jak przechowywać banany żeby one długo zostawały się świeżymi

Banany uwielbia cały świat. Ich z zadowoleniem jedzą maluchy i sportowcy. Ten słodki owoc – źródło mnóstwa witamin i minerałów. Ich jedzą w świeżym wyglądzie, dodają do deserów, koktajlów, smoothies. W krajach Azji, Ameryki Północnej i Afryki nawet gotują zupę bananową.

Jak prawidłowo przechowywać banany w warunkach domowych, żeby one utrzymywały swoje właściwości, smak, aromat i wygląd zewnętrzny, dokładnie opowiemy w tym artykule.

Będziesz potrzebować:
1

Jak wybierać jakościowe owoce

Można kupować owoce różnego stopnia dojrzałości. Na przykład:

  • Jeśli w twojej rodzinie przyjemnie robić produktowe zapasy można kupić dużą gałązkę niedojrzałych owoców. One twarde mają jasno-żółty albo zielony odcień. Im trzeba pozwolić dojrzeć – od 2-3 dno do tygodnia.
  • Jeśli jeść banany masz zamiar w ten albo następny dzień, należy kupować dojrzałe owoce: one mogą być twardymi albo trochę miękkimi. Kolor – jaskrawo-żółty (chociaż istnieją też gatunki – czerwonego, brązowego, błękitnego i mnóstwa innych odcieni). Skórka dojrzałego banana może być pokryta niedużymi brązowymi kropkami.
  • Czasami jest konieczność kupić przejrzałe banany. Na przykład, jeśli składnik będzie wykorzystywać się dla ciasta. Przejrzały banan lekko pognieść widelcem, jeśli nie masz w domu blendera. Bardzo dojrzały banan zazwyczaj osłonięty brązowymi plamkami, miękki. Tylko ważnie odróżniać go od zepsutych, w czarnych plamach (chociaż są wielbicieli i takich egzotycznych poczęstunków).

Jak wybierać jakościowe owoce

W jakimkolwiek przypadku, kupując banany, należy zwracać uwagę na takie aspekty:

  1. Integralność skorupy – jeśli są uszkodzenia, owoc szybko się zepsuje.
  2. Nie warto kupować banany, które mają szary odcień – zazwyczaj to świadczy o tym, że owoc był przechowamy w lodówce.
  3. Lepiej kupować banany gałązkami. Jeśli brać pojedynczo, należy śledzić, żeby nie była oderwana nóżka.
2

Jak przechowywać niedojrzałe banany

  • Przechowywać niedojrzałe banany lepie więzadłami w pomieszczeniu, lepiej dobrze przewietrzanym.
  • Umieszczać owoce w lodówkę albo zamrażalkę nie warto.
  • Lepiej, żeby w pokoju było ciepło. Jednak zostawiać banany pod prostymi promieniami słońca (na przykład na balkonie) jednak nie warto.
  • Zielone banany szybciej osiągną dojrzałości, jeśli do nich dołożyć jabłka, pomidor, kiwi, morele, gruszkę albo dojrzały banan.
  • Optymalne opakowanie – worki papierowe. W takich co przepuszczają powietrze i utrzymują wilgoć, owoce mogą się zepsuć.

Dla prawdziwych „bananowych smakoszy” sprzedają się specjalne stoiska dla bananów – dzięki im owoce nie gniotą się i przechowują się jeszcze lepiej.

Jak przechowywać niedojrzałe banany

3

Jak przechowywać owoce dojrzałe

  • Ostrożnie nieś banany do domu z bazaru albo sklepu!

Wystarczy dojrzałemu bananu pognieść się, i on bardzo szybko straci swój kształt i się zepsuje.

  • W odróżnieniu od zielonych bananów, żeby dojrzałe dłużej zachowywały świeżość, ich lepiej oddzielić od innych.
  • Co odnosi się tego, gdzie przechowywać banany, które już są dojrzałe – optymalnie wybrać chłodne miejsce, jeśli to dom prywatny, będzie pasować piwnica.
  • Przechowywać takie owoce też lepiej w worku papierowym, żeby nie wabić owocówek. Chociaż jeśli problemu z owadami nie ma, będzie pasować zwykła waza owocowa.
  • Też można miksować dojrzałe banany i innymi niedojrzałymi owocami. W taki sposób pierwsze dłużej nie będą się psuć, a drugie szybciej dojrzeją.
  • Skuteczny sposób zachowywać świeżość bananów – osłonić nóżki dojrzałych bananów oddzielnie folią.
  • Jeśli banan zaczyna przejrzewać, a jeść go nikt nie ma zamiaru, lepiej jednak położyć poczęstunek do lodówki, żeby on nie stracił jakości smakowe i nie zepsuł się. W chłodzie owoc może zachowywać się jeszcze tydzień albo dwa (maksimum).

Jak przechowywać owoce dojrzałe

4

Przechowywanie w zamrażalce

W zamrażalce można przechowywać tylko dojrzałe banany. Robią to, na przykład, żeby później położyć ich do deseru albo koktajlu.

Dla tego należy:

  • Oczyścić owoce od skorupy;
  • Jeśli jest konieczność – pokroić porcjami albo zrobić puree;
  • Popryskać sokiem cytrynowym, wtedy one nie będą ciemne, i nie stracą swój wygląd estetyczny;
  • Umieścić w plastikowy pojemnik albo worek, umieścić do zamrażalki.

Przechowywanie w zamrażalce

Kiedy wyjmiesz banany z zamrażalki, nie warto od razu spożywać ich, i oczywiście nie zamrażać drugi raz.

5

Przechowywanie pokrojonych bananów

Jeśli już pokroiłeś banany, ale nie wykorzystałeś, nie śpiesz ich wyrzucać. Żeby one dłużej przechowywały świeżość można ich popryskać sokiem cytrynowym. Ale efekt na długo nie zatrzyma się, kawałki lepiej jak najszybciej zjeść.

 Przechowywanie pokrojonych bananów

6

Suszenie bananów

Dobry sposób na długo zachować banany – wysuszyć ich. To bardzo łatwo:

  • Wybierają się dojrzałe, ale nie uszkodzone owoce;
  • Poczyść od skórki;
  • Pokrój na cienkie kawałki, a jeśli owoce nie duże, to można ich suszyć całymi;
  • Można popryskać ich sokiem cytrynowym, żeby uwolnić pociemnienie;

Banany się suszą:

  1. Na słońcu (regularnie przewracając, pokryte tkaniną, i śledząc za tym, żeby pogoda byłą gorąca i sucha).
  2. W piekarniku (przewracając, za temperatury 50-60 stopni, z na pół otwartymi drzwiami).
  3. W elektrycznej suszarce dla owoców (według instrukcji).

Suszenie bananów

Suszone banany umieszczone w pojemnik, worek plastikowy, naczynie szklane, mogą przechowywać się do roku.



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

2 Tak Nie 1

Dodaj komentarz

Podany adres e-mail już jest zarejestrowany. Skorzystaj z Formularza logowania lub wprowadź inny adres e-mail.

Podany login i/lub hasło są nieprawidłowe

Musisz być zalogowany aby móc komentować.