Banany uwielbia cały świat. Ich z zadowoleniem jedzą maluchy i sportowcy. Ten słodki owoc – źródło mnóstwa witamin i minerałów. Ich jedzą w świeżym wyglądzie, dodają do deserów, koktajlów, smoothies. W krajach Azji, Ameryki Północnej i Afryki nawet gotują zupę bananową.
Jak prawidłowo przechowywać banany w warunkach domowych, żeby one utrzymywały swoje właściwości, smak, aromat i wygląd zewnętrzny, dokładnie opowiemy w tym artykule.
Jak wybierać jakościowe owoce
Można kupować owoce różnego stopnia dojrzałości. Na przykład:
- Jeśli w twojej rodzinie przyjemnie robić produktowe zapasy można kupić dużą gałązkę niedojrzałych owoców. One twarde mają jasno-żółty albo zielony odcień. Im trzeba pozwolić dojrzeć – od 2-3 dno do tygodnia.
- Jeśli jeść banany masz zamiar w ten albo następny dzień, należy kupować dojrzałe owoce: one mogą być twardymi albo trochę miękkimi. Kolor – jaskrawo-żółty (chociaż istnieją też gatunki – czerwonego, brązowego, błękitnego i mnóstwa innych odcieni). Skórka dojrzałego banana może być pokryta niedużymi brązowymi kropkami.
- Czasami jest konieczność kupić przejrzałe banany. Na przykład, jeśli składnik będzie wykorzystywać się dla ciasta. Przejrzały banan lekko pognieść widelcem, jeśli nie masz w domu blendera. Bardzo dojrzały banan zazwyczaj osłonięty brązowymi plamkami, miękki. Tylko ważnie odróżniać go od zepsutych, w czarnych plamach (chociaż są wielbicieli i takich egzotycznych poczęstunków).
W jakimkolwiek przypadku, kupując banany, należy zwracać uwagę na takie aspekty:
- Integralność skorupy – jeśli są uszkodzenia, owoc szybko się zepsuje.
- Nie warto kupować banany, które mają szary odcień – zazwyczaj to świadczy o tym, że owoc był przechowamy w lodówce.
- Lepiej kupować banany gałązkami. Jeśli brać pojedynczo, należy śledzić, żeby nie była oderwana nóżka.
Jak przechowywać niedojrzałe banany
- Przechowywać niedojrzałe banany lepie więzadłami w pomieszczeniu, lepiej dobrze przewietrzanym.
- Umieszczać owoce w lodówkę albo zamrażalkę nie warto.
- Lepiej, żeby w pokoju było ciepło. Jednak zostawiać banany pod prostymi promieniami słońca (na przykład na balkonie) jednak nie warto.
- Zielone banany szybciej osiągną dojrzałości, jeśli do nich dołożyć jabłka, pomidor, kiwi, morele, gruszkę albo dojrzały banan.
- Optymalne opakowanie – worki papierowe. W takich co przepuszczają powietrze i utrzymują wilgoć, owoce mogą się zepsuć.
Dla prawdziwych „bananowych smakoszy” sprzedają się specjalne stoiska dla bananów – dzięki im owoce nie gniotą się i przechowują się jeszcze lepiej.
Jak przechowywać owoce dojrzałe
- Ostrożnie nieś banany do domu z bazaru albo sklepu!
Wystarczy dojrzałemu bananu pognieść się, i on bardzo szybko straci swój kształt i się zepsuje.
- W odróżnieniu od zielonych bananów, żeby dojrzałe dłużej zachowywały świeżość, ich lepiej oddzielić od innych.
- Co odnosi się tego, gdzie przechowywać banany, które już są dojrzałe – optymalnie wybrać chłodne miejsce, jeśli to dom prywatny, będzie pasować piwnica.
- Przechowywać takie owoce też lepiej w worku papierowym, żeby nie wabić owocówek. Chociaż jeśli problemu z owadami nie ma, będzie pasować zwykła waza owocowa.
- Też można miksować dojrzałe banany i innymi niedojrzałymi owocami. W taki sposób pierwsze dłużej nie będą się psuć, a drugie szybciej dojrzeją.
- Skuteczny sposób zachowywać świeżość bananów – osłonić nóżki dojrzałych bananów oddzielnie folią.
- Jeśli banan zaczyna przejrzewać, a jeść go nikt nie ma zamiaru, lepiej jednak położyć poczęstunek do lodówki, żeby on nie stracił jakości smakowe i nie zepsuł się. W chłodzie owoc może zachowywać się jeszcze tydzień albo dwa (maksimum).
Przechowywanie w zamrażalce
W zamrażalce można przechowywać tylko dojrzałe banany. Robią to, na przykład, żeby później położyć ich do deseru albo koktajlu.
Dla tego należy:
- Oczyścić owoce od skorupy;
- Jeśli jest konieczność – pokroić porcjami albo zrobić puree;
- Popryskać sokiem cytrynowym, wtedy one nie będą ciemne, i nie stracą swój wygląd estetyczny;
- Umieścić w plastikowy pojemnik albo worek, umieścić do zamrażalki.
Kiedy wyjmiesz banany z zamrażalki, nie warto od razu spożywać ich, i oczywiście nie zamrażać drugi raz.
Suszenie bananów
Dobry sposób na długo zachować banany – wysuszyć ich. To bardzo łatwo:
- Wybierają się dojrzałe, ale nie uszkodzone owoce;
- Poczyść od skórki;
- Pokrój na cienkie kawałki, a jeśli owoce nie duże, to można ich suszyć całymi;
- Można popryskać ich sokiem cytrynowym, żeby uwolnić pociemnienie;
Banany się suszą:
- Na słońcu (regularnie przewracając, pokryte tkaniną, i śledząc za tym, żeby pogoda byłą gorąca i sucha).
- W piekarniku (przewracając, za temperatury 50-60 stopni, z na pół otwartymi drzwiami).
- W elektrycznej suszarce dla owoców (według instrukcji).
Suszone banany umieszczone w pojemnik, worek plastikowy, naczynie szklane, mogą przechowywać się do roku.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz