Trudno wyobrazić zwykłe codzienne odżywianie bez dań z ziemniaków. Pieczone, smażone, gotowane, w zupie, sałatce i różnorodnych zakąskach. Żeby cieszyć siebie i bliskich daniami z ziemniaków nie tylko w sezon, ale też w ciągu całego roku, a szczególnie – podczas świąt zimowych, warto ci zrobić zapasy dostatecznej ilości ziemniaków.
Jeśli masz zimną piwnicę, wtedy wie warto się martwić. A jeśli mieszkasz na stancji i chcesz przechować ziemniaki do następnego sezonu, warto wziąć do uwagi niektóre zasady, żeby zbiory nie zepsuły się i cieszyły nas każdego dnia.
Dobrze suszymy
Nawet jeśli miałeś zbiory w ciągle suchą pogodę, po ich usunięcia z gleby należy pozwolić wyschnąć. Ten proces pomoże uniknąć ziemniakom szybkiego gnicia. Po prostu zostaw ich na suszenie na dwie-trzy godziny, a potem zabierz. Zepsute ziemniaki i chore należy użyć pierwszymi.
Po tym procesie, należy wytrzymać ziemniaki około miesiąca w warunkach, które pomogą im przygotować się do długotrwałego przechowywania.
Po tym, jak zbiory ziemniaków przejdą ten etap, można śmiało transportować ich w miejsce długiego przechowywania.
Zabezpieczamy chłód
Żeby ulubione ziemniaki nie straciły wilgoć, i nie pomarszczyły się, należy zabezpieczyć im warunki, które hamują te procesy. A ich istota polega na tym, żeby ziemniaki znajdowały się chłodnym miejscu, wtedy ilość substancji pożywnych w nich nie będą się zniżać.
Optymalna temperatura powietrza dla ziemniaków – około 5-7 stopni.
Dlatego, należy przechowywać warzywa w spiżarnie, na balkonie pod klatką schodową, a jeśli zima będzie mroźna – przenieś zbiory do spiżarni albo około drzwi balkonu, albo około okien, to znaczy w jakimkolwiek miejscu gdzie temperatura wyżej zero i niższa pokojowej.
Też gospodyniom nie warto zapominać o tym, że ziemniakom trzeba oddychać. Dlatego idealne siatki dla przechowywania – z naturalnych włókien: one świetnie zapobiegają ostrym zmianom temperatury.
Unikamy gnicia
Oczywiście, absolutnie pozbyć się od procesów gnicia bakterii i grzybów ci się nie uda, jednak nie zmożesz istotnie minimalizować ich ilość.
Też można oblać zbiory wrzątkiem, ale bez przesady, w innym razie otrzymasz gotowane ziemniaki w skorupie. Po prostu połóż ziemniaki w gotowaną wodę i od razu wyjmij, to pomoże pozbyć się od mikroorganizmów i grzybów, i zbiory będą długo leżeć. Wysuszyć takie ziemniaki należy w miejscu bez oświetlenia.
Nawet jeśli zrobiłeś wszystko, żeby uniknąć gnicia, nie leń się czasami przekładać ziemniaki, wyrzucając zgniłe.
Zapobiegamy pojawieniu się kiełków
Jak i w przypadku z gniciem, całkiem przestać kiełkowanie ziemniaków nie zmożemy, jednak potrafimy uwolnić ten proces.
Liście tej rośliny uwolnią kiełkowanie ziemniaków.
Uważnie wybieramy gatunek
Nie wszystkie ziemniaki jednakowe, jeśli chodzi o przechowywaniu, i różnorodne gatunki mają osobiste właściwości do przechowywania. Dlatego, podczas wyboru ziemniaków na zimę, podejdź do tej sprawy na poważnie, jeśli masz zamiar przechowywać zbiory na stancji albo spiżarnie.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz