Jak przygotować herbatniki imbirowe: dobór przepisów

Imbirowe herbatniki podziwiają nie tylko idealnymi smakowymi zaletami, a też można wykorzystać ich w dekorowaniu choinki sylwestrowej, co w swoją kolej, bardzo cenią dzieci. Bardzo korzystne, idealnie pasuje do porannej kawy, a też kubeczku herbatki zimnymi zimowymi wieczorami.

Tradycja piec herbatniki imbirowe przyszła do nas od Niemiec i stała prawdziwym symbolem świąt zimowych.

Aromat imbiru, cynamonu, miodu, spotkania z przyjaciółmi i bliskimi, śmiech i bajkowa atmosfera napełnia twoją duszę ciepłem i radością.

Dzisiaj istnieje mnóstwo przepisów przygotowania herbatników imbirowych. Różnią się od siebie zawieranymi składnikami, technologią pieczenia, a też kształtem i ozdobieniem. Proponujemy ci kilka różnych, ale bardzo smacznych i prostych przepisów i, nawet gospodynie, które rzadko cieszą swoich bliskich pieczywem, wspierając na swoje umiejętności kulinarne, z naszymi poradami wszystko przygotują bardzo dobrze.

1

Imbirowe herbatniki z cynamonem

Będziesz potrzebować:

  • Mielony korzeń imbiru 1,5 łyżeczki
  • Mielone goździki 1 łyżeczka
  • Mielone orzechy muszkatołowe 0,5 łyżeczka
  • Mielony cynamon 1 łyżeczka
  • Mąka 2 łyżki
  • Wanilina 0,5 łyżeczka
  • Proszek do pieczeni 2 łyżeczki
  • Masło 180 g
  • Cukier-piasek 100 g
  • Miód 5 łyżek
  • Jajko 1 szt.

Dla tego żeby zdziwić bliskich najsmaczniejszym słodyczom z imbiru, trzeba zmieszać w nie dużej misce cukier, imbir, inne przyprawy i miód. Mieszankę nagrzewamy na wolnym ogniu nie zapominając mieszać. Kiedy cukier się roztopi, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy do utworzenia piany. Potem do czystej pojemności dużego rozmiaru wkładamy podtopione masło i dodajemy przygotowaną miodową mieszankę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Przyszedł czas na mąkę, dodawać ją należy stopniowo. Kiedy ciasto będzie gotowe, postaw pojemność do lodówki na 30-40 minut.

Bierzemy ciasto i akuratnie rozciągnij go do utworzenia płaskiego ‘’naleśnika’’ średniej grubości. Po tym z pomoc form wyciskami herbatniki i połóż na rondel. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i gotujemy herbatniki 10 minut, a potem pozwalamy jeszcze miękkim słodyczom trochę się ochłodzić. Po tym, można zdejmować z rondla i cieszyć bliskich. Smacznego!Imbirowe herbatniki z cynamonem

2

Imbirowe herbatniki glazurowane

Będziesz potrzebować:

  • Mąka pszenna 300 g
  • Cukier-piasek 200 g
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 125 g
  • Soda nie pogaszona 1 łyżeczka
  • Miód 3 łyżki
  • Orzechy muszkatołow 1 łyżeczka
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Korzeń imbiru mielony 2 łyżeczki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Sok cytryna 1 łyżeczka
Smakołyki za tym algorytmem przygotowania należy zaczynać gotować z wieczora, żeby ciasto mogło postać około 8 godzin w lodówce.

A teraz przystąpmy. Najpierw gospodyni, należy miód i masło roztopić na niewielkim ogniu. Jak tylko mieszanka się roztopiła, dodajemy przyprawy i sodę. Równoległe należy przesiać, dodać sól, 100 g cukru, 1 jajko i przemieszać składniki. Kiedy wymieszałeś mąkę, łączymy ją z mieszanką z ognia. Dobrze mieszamy i zostawiamy nocować w lodówce.

Rano bierzemy ciasto i rozwałkuj na pergaminie w grubość do 5 mm. Dalej wycinamy herbatniki ulubionymi formami. Jeśli takich nie ma nie martw się: weź karton, zrób szablon w wyglądzie gwiazdek, serduszek albo trójkącików, i wycinamy herbatniki. W procesie kulinarnym nagrzej piekarnik do 180 stopni i wypiekamy do 10 minut. Jak tylko herbatniki zarumienią się, wyciągamy z piekarnika.

W tym czasie robimy glazurę. Będziesz potrzebować:

  • Białko 1 szt.
  • Cukier 100 g
  • Sok cytryny 1 łyżeczka

Dla jej przygotowania pobić mikserem albo blenderem białek do stanu piany, po czym dodajemy cukier i długo mieszamy, aż mieszanka nie będzie się wylewać z pojemności podczas jej przewrócenia. Po tym dodajemy sok cytryny albo kwas cytrynowy i można ozdabiać herbatniki.

Dla bardziej skutecznej ozdoby, można dodać barwniki spożywcze i glazurę.

Przygotowane smakołyki można powiesić na choinkę albo ładnie ozdobić jako prezent dla bliskich. Imbirowe herbatniki glazurowane

3

Pikantne herbatniki do kawy

Będziesz potrzebować:

  • Mąka pszenna 120 g
  • Masło 50 g
  • Syrop klonowy 2 łyżki
  • Cukier brązowy 70 g
  • Mielony korzeń imbirowy 1,5 łyżeczki
  • Mielony cynamon 1/2 łyżeczki
  • Mielone orzechy muszkatołowe 1/4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Puder cukrowy 50 g

W dużą pojemność dodaj mąkę, przyprawy, a właśnie: orzechy muszkatołowe, imbir, cynamon, a też inne suche składniki, takie jak proszek do pieczenia, sodę, miękkie masło. Dobrze zamiesić, po czym dodać cukier; znowu przemieszać. Potem polać nagrzany do 70-80 stopni syrop klonowy, wymieszać ciasto i nadać mu kształt piłki. Rozciąć piłkę na 18-20 kawałków, skręcić z każdego kółko i rzucić do talerzyka z pudrem.

Dalej należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na posmarowany rondel położyć piłki i lekko nacisnąć na nich palcem do utworzenia kółek. Dla pieczenia słodyczy wystarczy 10 minut. Smacznego!Pikantne herbatniki do kawy

4

Imbirowe herbatniki z owocami kandyzowanymi

Będziesz potrzebować:

  • Płatki zbożowe 300 g
  • Rodzynki 0,5 szkl.
  • Owoce kandyzowane 0,5 szkl.
  • Kefir 1 szkl.
  • Jajko 1 szt.
  • Soda gaszona 1 łyżeczka
  • Margaryn 100 g
  • Mielony imbir 10 g
  • Mielona kurkuma 10 g
  • Cukier-piasek 3 łyżki
  • Nasiona słonecznika 0,25 szkl.

Dla przygotowania imbirowych herbatników z owocami kandyzowanymi podrób w blenderze albo mikserem mieszankę płatków zbożowych do konsystencji mąki. W otrzymaną mąkę dodać kefir, cukier, jajko, sodę gaszoną, margaryn i przyprawy i dokładnie przemieszać. W przygotowane ciasto dodaj parzone rodzynki, owoce kandyzowane i słonecznik i znowu przemieszaj. Póki piekarnik się nagrzewa do temperatury 180 stopni, formujemy z ciasta piłeczki i wstawiamy na pieczenie. Słodycze imbirowe z owocami kandyzowanymi piecze się około 10-15 minut, aż się nie powiększy i się nie zarumienia.

Wyjmujemy z piekarnika i wszystko – można się częstować!Imbirowe herbatniki z owocami kandyzowanymi

5

Imbirowe herbatniki z czekoladą

Będziesz potrzebować:

  • Mąka 1,5 szkl.
  • Cukier-piasek 150 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Podrobiony imbir, świeży, tarty 2 łyżeczki
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Mielone goździki 0,25 łyżeczki
  • Masło 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Czarna czekolada 20 g

Dla początku przygotowania tego słodkiego arcydzieła, podrób w blenderze korzeń imbiru, po czym dodaj do niego inne przyprawy. W innej pojemności należy przesiać mąkę i dodać do niej proszek do pieczenia. Masło temperatury pokojowej należy zmieszać z jajkiem i cukrem. W tą mieszankę dosypujemy mieszankę z przyprawami i nie śpiesząc dodajemy mąkę.

Ugniatamy ciasto i potem należy rozwałkować go do grubości 4-5 mm. Wyciskamy formami herbatniki, po tym trzeba posypać cukrem, pomieść na rondel i postaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 20 minut.

Kiedy dostałeś herbatniki, posyp ich czarną tartą czekoladą. A teraz można cieszyć przyjaciół aromatycznym pieczeniem.Imbirowe herbatniki z czekoladą



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

0 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *