Jak przygotować krewetki w sosie czosnkowym: warianty przepisów

W dniu dzisiejszym, krewetki jest jednym z najbardziej znanych owoców morza. Ich delikatny, wytworny smak, w pojednaniu z niską kalorycznością i mnóstwem korzyści dla organizmu już dawno korzystają się wielkim popytem na rynku.

Krewetkami angażują się wiele osób: od tych kto potrzebuje jod, kto chce mieć wysportowaną sylwetkę, nie mówiąc o wielbicielach doskonałych dań. Oprócz tego, że krewetki zawierają dużo jodu i innych korzystnych mikroelementów, też zawierają dwanaście najważniejszych witamin, które są niezbędne dla harmonijnej pracy mózgu i metabolizmu.

Moda częstować się krewetkami, jako doskonałymi daniami przyszła z Imperium Rzymskiej. Teraz istnieje mnóstwo wariacji na temat dań z krewetek. Różnorodne kuchnie mówią i całym obiegu technologij przygotowania tego owocu morza i jego połączenie z warzywami i najbardziej misternymi sosami.

1

Jak prawidłowo oczyścić krewetki

Nie ma znaczenia jaki przepis wybrałeś, w każdym razie krewetki należy oczyścić. Dla tego, przygotuj pojemność z chłodną wodą i kuchenny nóż.

Oczyszczając krewetki, usuń głowę, nóżki i skorupę. Też można się pozbyć od końcówki ogona, ale w niektórych restauracja ich zostawiają go dla prezentacji dania.

Po tym, jak oczyściłeś delikatność na zewnątrz, należy usunąć jelitową żyłkę:

  1. Żeby to zrobić, rozprostuj krewetkę i przesuń końcówką kuchennego noża po jej brzuszku.
  2. Zobaczysz czarną cienką nitkę: usuń ją nożem albo za pomocy palców.

Kiedy krewetka została oczyszczona – połóż ją do czystej wody z lodem i przystąp do dalszych przygotowań.

Nigdy nie zostawiaj krewetki leżąc po prostu na kuchni.

Zapamiętaj, jest to szybko psująca się produkcja, i jeśli zastosujesz nie prawidłową technologię rozmrażania, krewetko tracą dużą część korzystnych substancji, dlatego rozmnażać ich należy wyłącznie w chłodnej wodzie.

2

Klasyczne krewetki w sosie czosnkowym

  • Królewskie krewetki 20-25 szt.
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Olej rośliny 2 łyżki
  • Masło nie słone 3 łyżki
  • Białe wino wytrawne 100 g
  • Czerwony pieprz mielony 1 łyżeczka
  • Świeża pietruszka 2 łyżki
  • Sok cytryny 1 łyżka
  • Sól za smakiem

Ten łatwy przepis krewetek w sosie czosnkowym idealnie będzie pasować wielbicielom pikantnego jedzenia.

Podawać ich można z tostami, ryżem albo pastą.
  1. Naśladując go, postaw rynka na wolny ogień, nalej do niego roślinnego oleju i dodaj kawałek masła.
  2. Kiedy się zagotuje, dodaj drobno posiekany czosnek i posyp czerwonym pieprzem, zatem dokładnie zmieszaj. Czosnek gotuje się szybko, dlatego, kiedy zobaczyłeś na nim rumieniec, połóż do mieszanki krewetki, i znowu pomieszaj.
  3. Po tym od razu wzbogacaj danie białym winem, żeby smak i zapach przypraw zrobił się bardziej harmonijny. Znowu pomieszaj, śledź za krewetkami, i znowu pomieszaj.
  4. Potem należy zwiększyć ogień, i, żeby wino wchłonęło się owocami morza, cały czas ich mieszaj.
  5. Za trzy minuty wyłącz ogień, a do dania dodaj czarny pieprz i sól, a jeszcze podrobioną pietruszką i pokrop sokiem cytryny. Twoje arcydzieło jest gotowe!Klasyczne krewetki w sosie czosnkowym
3

Pasta z krewetkami w sosie czosnkowym

  • Duże krewetki 30 szt.
  • Pasta (linguini) 700 g.
  • Olej roślinny 5 łyżek
  • Masło 5 łyżek
  • Czosnek 6-7 ząbków
  • Parmezan 50 g.
  • Pieprz czerwony mielony 0,25 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony 0,25 łyżeczki
  • Świeża pietruszka podrobiona 3 łyżki
  • Cytryna 1 szt
  • Sól za smakiem
  1. Poprzednio oczyszczamy owoce morza.
  2. Dla przygotowania pasty linguini postaw pojemność z wodą żeby się zagotowała.
  3. Jednocześnie postaw rondel na wolny ogień i pomieść do niego masło. Kiedy się zagotuje, dodaj czerwony i czarny pieprz, drobno posiekany czosnek i mieszankę z skórki cytryny. Jeszcze dodaj sól w zależności od własnej preferencji, mieszając gotuj sos około 3 minut.
  4. Kiedy czosnek trochę się podsmażył, dodaj do rondla sok cytryny – 50 ml.
  5. Kiedy woda się zagotuje, śmiało wkładaj do niej pastę i gotuj około 10 minut albo śladuj instrukcji na opakowaniu.
  6. Po tym, jak połowa czasy gotowania pasty minęła, do rondla akuratnie rozłóż krewetki. Kiedy się przygotują z jednej strony, obróć każdą krewetkę oddzielnie, niech się podrumieni z innej strony.
  7. Potem wyłącz ogień, a do rondla podrób kilka cienkich kawałków.
  8. Kiedy linguine zgotowała się, pozbaw ją od wody, zostawiając kilka łyżek wody na dnie.
  9. W tą pojemność dodaj sos z krewetkami i pomieszaj. Wyłóż delikates na danie, a z góry posyp tartym serem i zielenią!

Smacznego!Pasta z krewetkami w sosie czosnkowym

4

Krewetki w pikantnym sosie czosnkowym

  • Duże krewetki 15-20 szt.
  • Czosnek 4 szt.
  • Olej oliwkowy 100 ml.
  • Pomidory 3 szt.
  • Cytryna 1 szt.
  • Pieprz chili 1 szt.
  • Zioła świeżej kolendry, pietruszki, sól, pieprz za smakiem
  1. Na początek oczyszczamy krewetki.
  2. Potem stawimy na średni ogień rondel z niezbędną ilością oleju. Kiedy się zagotuje, w rondel należy pomieścić drobno posiekane pomidory, podrobiony czosnek i podrobiony pieprz chili.
  3. Pomieszaj sos, aż czosnek nie zarumienia się, a potem połóż krewetki na warzywa, ale nie mieszając.
  4. Jak tylko się podsmażą z jednej strony, akuratnie obróć ich na inną i pozwól gotować się około 1 minuty.
  5. Po tym, zdejmij krewetki w sosie czosnkowym z ognia i dosyp podrobionym kolendrem, pietruszką, solą i pieprzem.
  6. Szczerze polej przygotowane danie sokiem cytryny.

Pikantne krewetki gotowe: można cieszyć bliskich!Krewetki w pikantnym sosie czosnkowym



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

1 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Podany adres e-mail już jest zarejestrowany. Skorzystaj z Formularza logowania lub wprowadź inny adres e-mail.

Podany login i/lub hasło są nieprawidłowe

Musisz być zalogowany aby móc komentować.