W dniu dzisiejszym, krewetki jest jednym z najbardziej znanych owoców morza. Ich delikatny, wytworny smak, w pojednaniu z niską kalorycznością i mnóstwem korzyści dla organizmu już dawno korzystają się wielkim popytem na rynku.
Krewetkami angażują się wiele osób: od tych kto potrzebuje jod, kto chce mieć wysportowaną sylwetkę, nie mówiąc o wielbicielach doskonałych dań. Oprócz tego, że krewetki zawierają dużo jodu i innych korzystnych mikroelementów, też zawierają dwanaście najważniejszych witamin, które są niezbędne dla harmonijnej pracy mózgu i metabolizmu.
Moda częstować się krewetkami, jako doskonałymi daniami przyszła z Imperium Rzymskiej. Teraz istnieje mnóstwo wariacji na temat dań z krewetek. Różnorodne kuchnie mówią i całym obiegu technologij przygotowania tego owocu morza i jego połączenie z warzywami i najbardziej misternymi sosami.
Jak prawidłowo oczyścić krewetki
Nie ma znaczenia jaki przepis wybrałeś, w każdym razie krewetki należy oczyścić. Dla tego, przygotuj pojemność z chłodną wodą i kuchenny nóż.
Oczyszczając krewetki, usuń głowę, nóżki i skorupę. Też można się pozbyć od końcówki ogona, ale w niektórych restauracja ich zostawiają go dla prezentacji dania.
Po tym, jak oczyściłeś delikatność na zewnątrz, należy usunąć jelitową żyłkę:
- Żeby to zrobić, rozprostuj krewetkę i przesuń końcówką kuchennego noża po jej brzuszku.
- Zobaczysz czarną cienką nitkę: usuń ją nożem albo za pomocy palców.
Kiedy krewetka została oczyszczona – połóż ją do czystej wody z lodem i przystąp do dalszych przygotowań.
Zapamiętaj, jest to szybko psująca się produkcja, i jeśli zastosujesz nie prawidłową technologię rozmrażania, krewetko tracą dużą część korzystnych substancji, dlatego rozmnażać ich należy wyłącznie w chłodnej wodzie.
Klasyczne krewetki w sosie czosnkowym
- Królewskie krewetki 20-25 szt.
- Czosnek 4-5 ząbków
- Olej rośliny 2 łyżki
- Masło nie słone 3 łyżki
- Białe wino wytrawne 100 g
- Czerwony pieprz mielony 1 łyżeczka
- Świeża pietruszka 2 łyżki
- Sok cytryny 1 łyżka
- Sól za smakiem
Ten łatwy przepis krewetek w sosie czosnkowym idealnie będzie pasować wielbicielom pikantnego jedzenia.
- Naśladując go, postaw rynka na wolny ogień, nalej do niego roślinnego oleju i dodaj kawałek masła.
- Kiedy się zagotuje, dodaj drobno posiekany czosnek i posyp czerwonym pieprzem, zatem dokładnie zmieszaj. Czosnek gotuje się szybko, dlatego, kiedy zobaczyłeś na nim rumieniec, połóż do mieszanki krewetki, i znowu pomieszaj.
- Po tym od razu wzbogacaj danie białym winem, żeby smak i zapach przypraw zrobił się bardziej harmonijny. Znowu pomieszaj, śledź za krewetkami, i znowu pomieszaj.
- Potem należy zwiększyć ogień, i, żeby wino wchłonęło się owocami morza, cały czas ich mieszaj.
- Za trzy minuty wyłącz ogień, a do dania dodaj czarny pieprz i sól, a jeszcze podrobioną pietruszką i pokrop sokiem cytryny. Twoje arcydzieło jest gotowe!
Pasta z krewetkami w sosie czosnkowym
- Duże krewetki 30 szt.
- Pasta (linguini) 700 g.
- Olej roślinny 5 łyżek
- Masło 5 łyżek
- Czosnek 6-7 ząbków
- Parmezan 50 g.
- Pieprz czerwony mielony 0,25 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony 0,25 łyżeczki
- Świeża pietruszka podrobiona 3 łyżki
- Cytryna 1 szt
- Sól za smakiem
- Poprzednio oczyszczamy owoce morza.
- Dla przygotowania pasty linguini postaw pojemność z wodą żeby się zagotowała.
- Jednocześnie postaw rondel na wolny ogień i pomieść do niego masło. Kiedy się zagotuje, dodaj czerwony i czarny pieprz, drobno posiekany czosnek i mieszankę z skórki cytryny. Jeszcze dodaj sól w zależności od własnej preferencji, mieszając gotuj sos około 3 minut.
- Kiedy czosnek trochę się podsmażył, dodaj do rondla sok cytryny – 50 ml.
- Kiedy woda się zagotuje, śmiało wkładaj do niej pastę i gotuj około 10 minut albo śladuj instrukcji na opakowaniu.
- Po tym, jak połowa czasy gotowania pasty minęła, do rondla akuratnie rozłóż krewetki. Kiedy się przygotują z jednej strony, obróć każdą krewetkę oddzielnie, niech się podrumieni z innej strony.
- Potem wyłącz ogień, a do rondla podrób kilka cienkich kawałków.
- Kiedy linguine zgotowała się, pozbaw ją od wody, zostawiając kilka łyżek wody na dnie.
- W tą pojemność dodaj sos z krewetkami i pomieszaj. Wyłóż delikates na danie, a z góry posyp tartym serem i zielenią!
Krewetki w pikantnym sosie czosnkowym
- Duże krewetki 15-20 szt.
- Czosnek 4 szt.
- Olej oliwkowy 100 ml.
- Pomidory 3 szt.
- Cytryna 1 szt.
- Pieprz chili 1 szt.
- Zioła świeżej kolendry, pietruszki, sól, pieprz za smakiem
- Na początek oczyszczamy krewetki.
- Potem stawimy na średni ogień rondel z niezbędną ilością oleju. Kiedy się zagotuje, w rondel należy pomieścić drobno posiekane pomidory, podrobiony czosnek i podrobiony pieprz chili.
- Pomieszaj sos, aż czosnek nie zarumienia się, a potem połóż krewetki na warzywa, ale nie mieszając.
- Jak tylko się podsmażą z jednej strony, akuratnie obróć ich na inną i pozwól gotować się około 1 minuty.
- Po tym, zdejmij krewetki w sosie czosnkowym z ognia i dosyp podrobionym kolendrem, pietruszką, solą i pieprzem.
- Szczerze polej przygotowane danie sokiem cytryny.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz