Likier ‘’Limoncello’’ przyszedł do nas z Włochów. Na prawdę, kilka regionów tego kraju mówią o kolebce napoju, jednak żaden nie zaprezentował oficjalnych argumentów, które by potwierdziły pochodzenie ‘’Limoncello’’.
Między innym, oficjalna wersja stworzenia tego likieru polega w następującym. Na początku XX wieku drzewa cytrynowe przyniosły dużo owoców, i jedna pani, która miała na imię Maria, nie wiedząc co zrobić ze wszystkimi tymi cytrynami, po prostu zalała owoce spirytusem. Utworzony przez nią napój spodobał się wszystkim, kto go próbował, i za krótki czas o nim dowiedzieli się wszyscy z okolicy.
Klasyczne likier
Będziesz potrzebować:
- Cytryny 1 kg (8-10 szt.)
- Cukier 0,5 kg
- Woda dystylowana 1,5 l
- Spirytus 95-96% 1 l
Według tego przepisu, ulubiony Limoncello przygotować będzie bardzo łatwo.
- Umyj cytryny i wytrzyj czystym ręcznikiem. Potem akuratnie zdejmij skórkę, żeby jej biała warstwa była minimalnie usunięta, wtedy napój nie będzie gorzki.
- Umieść kawałki skórki do słoika, po czym wlej do niego spirytus. Dalej pojemność warto można zamknąć i poczekać około tygodnia, aż nalewka będzie gotowa. Za ten czas skórka odda płynu cały swój aromat.
- Kiedy podstawowa nalewka będzie gotowa, wylewamy wodę do pojemności potrzebnego rozmiaru, tam umieszczamy cukier i trochę nagrzewamy, mieszając, aż cukier się nie rozpuści.
- Nalewkę spirytusową należy przecedzić, usuwając skórki cytryny, a potem zmieszać z cukrowym syropem. Otrzymaną mieszankę stawimy do chłodne miejsce na 24 godziny, a potem można śmiało podziwiać bliskich.
Łatwy przepis na wódce
Będziesz potrzebować:
- Miękka wódka 40% 1 l
- Cytryny 1 kg
- Cukier 0,5 kg
- Woda dystylowana 1 l
Nie patrząc na to, że ulubiony napój gotuje się nie na czystym spirytusie, smak i aromat napoju od tego się nie zepsuje.
- Dla jego utworzenia dokładnie umyj cytryny i wysusz czystym ręcznikiem.
- Jeśli owoce pokryte woskiem, akuratnie usuń go, a potem oddziel za pomocy urządzenia dla czyszczenia owoców żółtą warstwę skórki.
- Umieść je do słoika i zalej wódką. Bardzo ważnie, wykorzystywać nie bimber a jakościowa wódkę, wtedy likier będzie mieć miękki smak. Zamknij słoik z zawarciem ‘’oddychającym’’ materiałem – tkaniną bawełnianą albo kilkoma warstwami gazy, – i zostaw na tydzień. Po minięciu czasu, kiedy wódka odzyska żółty kolor, należy ją przecedzić.
- Dalej następuje kolej syropu. Zmieszaj w niedużym garnku cukier z wodą i postaw na ogień. W przygotowaniu tego syropu jest jeden niuans: w procesie gotowania nie można go mieszać, ale też nie można dopuścić do spalenia cukru. Właśnie dlatego ogień ma być bardzo malutki.
- Po tym, jak mieszanka cukru z wodą będzie zagęszczona, daj jej możliwość osiągnąć temperaturę pokojową.
- Potem zmieszaj syrop z nalewką z wódką i nalej do butelek. Kiedy napój w butelka postoi około dwóch tygodni, można proponować smaczny Limoncello gościom.
Limoncello kremowy
Będziesz potrzebować:
- Cytryny 1 kg
- Czysty spirytus etylowy 95-96% 0,5 l
- Śmietanka 0,5 l
- Mleko pasteryzowane 0,5 l
- Cukier 0,5 kg
- Cukier waniliowy 10 g
Proponujemy ci jeszcze jeden wariant likieru Limoncello.
- Na początek robimy już znaną nam nalewkę spirytusową: myjemy cytryny, czyścimy żółtą warstwę skórki, umieszczamy do słoika i dodajemy spirytus.
- Słoik zamykamy pokrywką polietylenową i zostawiamy na 2-3 tygodni w ciemnym pomieszczeniu.
- Kiedy nalewka spirytusowa jest gotowa, należy przygotować nie duży garnek, do której należy dodać śmietankę, mleko pasteryzowane i cukier waniliowy.
- Doprowadzić tą mieszankę do 100 stopni, dodać cukier, pomieszać, a potem ochłodzić do 23-24 stopni.
- Dalej należy zmieszać w niedużej pojemności przecedzoną nalewkę spirytusową, dodajemy do niego przygotowany syrop, mieszamy i nalewamy do butelek.
- Po tych działaniach likier należy zostawić w lodówce na od 1 do 2 tygodni.
- Prezentować smaczny Limoncello lepiej w chłodnym kieliszku.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz