Jak przygotować Limoncello w warunkach domowych

Likier ‘’Limoncello’’ przyszedł do nas z Włochów. Na prawdę, kilka regionów tego kraju mówią o kolebce napoju, jednak żaden nie zaprezentował oficjalnych argumentów, które by potwierdziły pochodzenie ‘’Limoncello’’.

Między innym, oficjalna wersja stworzenia tego likieru polega w następującym. Na początku XX wieku drzewa cytrynowe przyniosły dużo owoców, i jedna pani, która miała na imię Maria, nie wiedząc co zrobić ze wszystkimi tymi cytrynami, po prostu zalała owoce spirytusem. Utworzony przez nią napój spodobał się wszystkim, kto go próbował, i za krótki czas o nim dowiedzieli się wszyscy z okolicy.

Po 88 latach prawnuk Marii opatentował likier, z tego czasu smakoszy w całego światu cieszą się ze smaku tego napoju. Proponujemy ci kilka wariantów przygotowania ‘’Limoncello’’, który łatwo można przygotować na kuchni domowej.
1

Klasyczne likier

Będziesz potrzebować:

  • Cytryny 1 kg (8-10 szt.)
  • Cukier 0,5 kg
  • Woda dystylowana 1,5 l
  • Spirytus 95-96% 1 l

Według tego przepisu, ulubiony Limoncello przygotować będzie bardzo łatwo.

  1. Umyj cytryny i wytrzyj czystym ręcznikiem. Potem akuratnie zdejmij skórkę, żeby jej biała warstwa była minimalnie usunięta, wtedy napój nie będzie gorzki.
  2. Umieść kawałki skórki do słoika, po czym wlej do niego spirytus. Dalej pojemność warto można zamknąć i poczekać około tygodnia, aż nalewka będzie gotowa. Za ten czas skórka odda płynu cały swój aromat.
  3. Kiedy podstawowa nalewka będzie gotowa, wylewamy wodę do pojemności potrzebnego rozmiaru, tam umieszczamy cukier i trochę nagrzewamy, mieszając, aż cukier się nie rozpuści.
  4. Nalewkę spirytusową należy przecedzić, usuwając skórki cytryny, a potem zmieszać z cukrowym syropem. Otrzymaną mieszankę stawimy do chłodne miejsce na 24 godziny, a potem można śmiało podziwiać bliskich.Klasyczne likier
2

Łatwy przepis na wódce

Będziesz potrzebować:

  • Miękka wódka 40% 1 l
  • Cytryny 1 kg
  • Cukier 0,5 kg
  • Woda dystylowana 1 l

Nie patrząc na to, że ulubiony napój gotuje się nie na czystym spirytusie, smak i aromat napoju od tego się nie zepsuje.

  1. Dla jego utworzenia dokładnie umyj cytryny i wysusz czystym ręcznikiem.
  2. Jeśli owoce pokryte woskiem, akuratnie usuń go, a potem oddziel za pomocy urządzenia dla czyszczenia owoców żółtą warstwę skórki.
  3. Umieść je do słoika i zalej wódką. Bardzo ważnie, wykorzystywać nie bimber a jakościowa wódkę, wtedy likier będzie mieć miękki smak. Zamknij słoik z zawarciem ‘’oddychającym’’ materiałem – tkaniną bawełnianą albo kilkoma warstwami gazy, – i zostaw na tydzień. Po minięciu czasu, kiedy wódka odzyska żółty kolor, należy ją przecedzić.
  4. Dalej następuje kolej syropu. Zmieszaj w niedużym garnku cukier z wodą i postaw na ogień. W przygotowaniu tego syropu jest jeden niuans: w procesie gotowania nie można go mieszać, ale też nie można dopuścić do spalenia cukru. Właśnie dlatego ogień ma być bardzo malutki.
  5. Po tym, jak mieszanka cukru z wodą będzie zagęszczona, daj jej możliwość osiągnąć temperaturę pokojową.
  6. Potem zmieszaj syrop z nalewką z wódką i nalej do butelek. Kiedy napój w butelka postoi około dwóch tygodni, można proponować smaczny Limoncello gościom.Łatwy przepis na wódce
3

Limoncello kremowy

Będziesz potrzebować:

  • Cytryny 1 kg
  • Czysty spirytus etylowy 95-96% 0,5 l
  • Śmietanka 0,5 l
  • Mleko pasteryzowane 0,5 l
  • Cukier 0,5 kg
  • Cukier waniliowy 10 g

Proponujemy ci jeszcze jeden wariant likieru Limoncello.

  1. Na początek robimy już znaną nam nalewkę spirytusową: myjemy cytryny, czyścimy żółtą warstwę skórki, umieszczamy do słoika i dodajemy spirytus.
  2. Słoik zamykamy pokrywką polietylenową i zostawiamy na 2-3 tygodni w ciemnym pomieszczeniu.
  3. Kiedy nalewka spirytusowa jest gotowa, należy przygotować nie duży garnek, do której należy dodać śmietankę, mleko pasteryzowane i cukier waniliowy.
  4. Doprowadzić tą mieszankę do 100 stopni, dodać cukier, pomieszać, a potem ochłodzić do 23-24 stopni.
  5. Dalej należy zmieszać w niedużej pojemności przecedzoną nalewkę spirytusową, dodajemy do niego przygotowany syrop, mieszamy i nalewamy do butelek.
  6. Po tych działaniach likier należy zostawić w lodówce na od 1 do 2 tygodni.
  7. Prezentować smaczny Limoncello lepiej w chłodnym kieliszku.Limoncello kremowy



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

0 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *