Jak samodzielnie przygotować kawowy likier: smaczne przepisy

Zawsze chce się ucieszyć gości czymś niezwykłym. A u dobrej gospodyni na pewno coś znajdzie się, przygotowane własnoręcznie. Na przykład, kawowy likier, który na pewno wszystkim się spodoba.

Ten alkoholowy napój deserowy jest ostrzejszy, niż nalewka. Dla jego przygotowania często wykorzystują spirytus podwójnego oczyszczenia, wódkę, koniak albo rum. Według ilości alkoholu ten napój dzielą na:

  • Likier deserowy (zawiera od 25% do 30% spirytusu);
  • Mocny (ponad 40%).

Jego przygotowania zaczęło się w 11 wieku. W tym czasie wielu nalewek liczebnych. Dlatego, były zebrane korzenia traw, owoce i kwiatostany, po czym to było suszone i gotowane. Na przykład, z korzenia dzięglu, który rośnie na błotach, mnisi robili prawdziwe cukierki.

Prototypem likieru były właśnie nalewki lecznicze. Na początku one było gorzkie, ale później, dzięki miodu smak stał lepszy. Z czasem przygotowanie stało bardziej doskonałym, były stworzone nowe przepisy. Ogromny wysiłek zrobili handlowcy, którzy przywieźli z innych krajów nowe przepisy i składniki.

W tym czasie likier można przygotować, wykorzystując jagody, herbatę, mleko i śmietankę. Co do technologii wyprodukowania – jest ona łatwa. Potrzebny jest spirytus, cukier i dodatki według smaku.
  1. Na początku gotuje się syrop. Dlatego bierze się cukier i woda, według wagi o 2 razy mniej niż cukru.
  2. Mieszankę doprowadzają do gotowania, zdejmuje się piana, syrop ostygnie i znowu należy postawić na ogień.
  3. W procesie gotowania należy ją cały czas mieszać.

Bardzo ciekawym, według jakościach smakowych, jest kawowy likier. Oprócz tego, nie jest trudny w przygotowaniu. Tu są kilka wariantów, jak zrobić likier kawowy w warunkach domowych.

1

Likier ‘’ Baileys’’

Składniki:

  • Whisky lub wódka 300 ml
  • Mielony imbir ½ łyżeczki
  • Mleko gotowane 1 s
  • Śmietanka 0,5 kg
  • Mielony cynamon szczypta
  • Żółtek jajka 2 szt.
  • Cukier 0,5 szkl
  • Kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • Wanilia 2 opakowania
  • Wrzątek 1 łyżka
  1. Na początek, należy połączyć whisky, imbir i miód z cynamonem i dokładnie przemieszać.
  2. Przygotowaną mieszankę naleć do butelki, zamykamy i wkładamy do lodówki na 5 dni.
  3. Po ich minięciu, napój należy przecedzić 3 razy.
  4. Bijemy w blenderze inne składniki.
    Nawiasem mówiąc, zależy zauważyć, że kawa rozpuszcza się we wrzątku.
  5. Otrzymaną mieszankę, należy przelać w głębokie naczynie i wlać poprzednio przygotowaną nalewkę.
  6. Zostało się jedynie naleć do butelek i postawić na chłód na 2 doby.Likier ‘’ Baileys’’
2

Likier kawowo-mleczny

Składniki:

  • Świeże mleko 0,5 l
  • Kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • Żółtka jajka 5 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Wódka 0,5 l
  • Wanilia szczypta
  1. Weź 0,5 litra mleka i gotujemy na wolnym ogniu.
  2. W procesie rozpuszczamy w nim 1 łyżeczkę kawy i pozwalamy ostygnąć.
  3. Oddzielnie rozcieramy 5 żółtek z 1 szklanką cukru i wanilią.
  4. Do otrzymanej mieszanki z żółtków dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy.
  5. Po połączeniu kawowego mleka z spirytusowa-jajkową mieszanką, stawimy otrzymany produkt na noc do lodówki.
  6. Na drugi dzień rano likier należy przecedzić. Jest gotowy do użycia.Likier kawowo-mleczny
3

‘’Noc w Wenecji’’

Dla tego likieru należy wziąć:

  • Cukier 1 kg
  • Ziarna kawowe 100 g
  • Wanilię 1 patyczek
  • Wódkę 0,5 l
  • Wodę 750 ml
Ten napój jest bardzo smaczny. Ale używać go można tylko za 2-3 miesięcy po przygotowaniu.
  1. Dla przygotowania należy 8 dób zmaczać w wodzie patyczek wanilii.
  2. Potem ugotować syrop z cukru i wody z zamoczonym patyczkiem wanilii, cały czas mieszając i zdejmując pianę.
  3. Z ziaren kawowych przygotować smaczną kawę według prawidłowego przepisu.
  4. Kiedy napój kawowy i syrop ostygną, trzeba będzie ich zmieszać i dodać wódkę.
  5. Po czym, usunąć wanilię, wstrząsnąć napój, naleć do butelek i zamknąć.‘’Noc w Wenecji’’
4

Jamajski likier ‘’Maria’’

Składniki:

  • Woda 200 ml
  • Cukier 250 g
  • Nieoczyszczony cukier 100 g
  • Cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Kawa rozpuszczalna 8 łyżek
  • Jamajski rum 800 ml

Należy ugotować syrop z cukru i nieoczyszczonego cukru. Potem dodać do niego cukier waniliowy, gotować w ciągu 10 minut, dać ostygnąć i dodać rum.

Należy, żeby taki likier wytrwał nie mniej 1 miesiąca.
Jamajski likier ‘’Maria’’

Заключение

Заключение

Weź do uwagi swoje preferencje smakowe, wybierając przepis likieru kawowego. Prawidłowo dobrane składniki przygotowania likieru kawowego są podstawą smacznego napoju.



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

0 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *