Jak smacznie gotować muszle

Te muszle często przywozimy z nad morza (w nich ‘’morze brzmi’’). Nie wszyscy wiedzą, że w nich mieszkają drapieżne skorupiaki, które jedzą małży i ostrygi. Uważa się, że przywieźli ich z nad morza Japońskiego. Znaleźć te muszle można na podwodnych kamieniach (tam ich najwięcej) albo na piaszczystym dnie. Muszle – to nie jedynie smaczne mięso, które przypomina kalmarów albo marynowane grzyby. Zawierają one różnorodne korzystne dla zdrowia elementy. W muszlach więcej białka niż w mięsie zwierząt domowych. One zawierają kolagen i elastyn, a też elementy mineralne (jod, potas, fosfor). Mięso muszli lepiej się zaswaja, a jeśli wiedzieć jak gotować muszle, staje prawdziwym delikatesem.

Będziesz potrzebować:
1

Usunięcie mięsa z muszli

Jeśli muszla przed chwilą została zdjęta z gleby, i ona nie zdążyła schować się głęboko, kciuk trzeba przesunąć między ‘’nóżką’’ i ścianką muszli i gwałtownym ruchem dostać zawartość. Zatem od razu usuwa się tylna część muszli (przewód pokarmowy).

Jeśli muszlę gotować, usuwa się mięso bardzo łatwo. Ale gotuje się ona razem z żołądkiem, wydzielając nieprzyjemny zapach.Usunięcie mięsa z muszli

2

Mycie

Po usunięciu mięso od razu należy dokładnie umyć. Jeśli chcesz przygotować sushi w warunkach domowych, to musisz zadbać o to, żeby mięso nie zepsuło smak dania w całości.

Oddziela się tylna część ciemnego koloru (żołądek).
Mycie

3

Przygotowanie

Po obróbce muszli można jeść na surowo. Jeśli jest to dla ciebie niemożliwym, ważnie przygotować muszlę prawidłowo, żeby one zostały się łagodne. Jeśli próbowaliście gotować krewetki, to wiesz co może być, jeśli nie prawidłowo ugotować mięso.

Główna zasada: duże muszle zawsze mniej twarde.

Najpierw, pokrój duże muszle na części, ich gotują 3-5 minut nie w słonej wodzie.

Potem można podsmażyć na patelnie równą ilość cebuli, dodać mięso muszli i smażyć 3-4 minuty. Można dodać kalafior, sól, pieprz i kalarep. Gotować muszle należy cały czas sprawdzając mięso, żeby nie upuścić moment, kiedy zrobią się twarde.Przygotowanie

4

Jak gotować miękkie muszle

Żeby muszle wyszły łagodne, ich odbijają z obu stron.f1935502e2b7Jak gotować miękkie muszle

Zatem w blenderze mielą płatki kukurydzy. Muszle należy posmarować mąką, jajkiem i płatkami. Zatem muszle smażą na nagrzanej patelnie z obu stron.

Wychodzą szybko przygotowane miękkie muszle w złotej skórce.Jak gotować miękkie muszle

5

Jak gotować muszle do piwa

Do piwa świetnie będą pasować po prostu gotowane w słonej wodzie muszle. Można też przygotować oryginalną pizzę w warunkach domowych z wykorzystaniem owoców morza.Jak gotować muszle do piwa
Można przygotować z nich chłodne danie. Dlatego muszle i cebulę kroją pasemkami, posypują przyprawą dla ryby i polewają sokiem cytryny. Zakąska musi całą noc stać w lodówce. Za ten czas mięso muszli przesączy sok cytryny i stanie kwaśny i bardzo miękkimi.Jak gotować muszle do piwa
Gorące muszle są dobre z brusznicą, dla początku ich smażą z cebulą, dodając przyprawy i śmietanę. Należy dusić muszle na patelnie nie więcej trzech minut. Zatem brusznicę, wrzuconą do wrzątku, wykładają na patelnię.



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

1 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *