Te muszle często przywozimy z nad morza (w nich ‘’morze brzmi’’). Nie wszyscy wiedzą, że w nich mieszkają drapieżne skorupiaki, które jedzą małży i ostrygi. Uważa się, że przywieźli ich z nad morza Japońskiego. Znaleźć te muszle można na podwodnych kamieniach (tam ich najwięcej) albo na piaszczystym dnie. Muszle – to nie jedynie smaczne mięso, które przypomina kalmarów albo marynowane grzyby. Zawierają one różnorodne korzystne dla zdrowia elementy. W muszlach więcej białka niż w mięsie zwierząt domowych. One zawierają kolagen i elastyn, a też elementy mineralne (jod, potas, fosfor). Mięso muszli lepiej się zaswaja, a jeśli wiedzieć jak gotować muszle, staje prawdziwym delikatesem.
Usunięcie mięsa z muszli
Jeśli muszla przed chwilą została zdjęta z gleby, i ona nie zdążyła schować się głęboko, kciuk trzeba przesunąć między ‘’nóżką’’ i ścianką muszli i gwałtownym ruchem dostać zawartość. Zatem od razu usuwa się tylna część muszli (przewód pokarmowy).
Jeśli muszlę gotować, usuwa się mięso bardzo łatwo. Ale gotuje się ona razem z żołądkiem, wydzielając nieprzyjemny zapach.
Przygotowanie
Po obróbce muszli można jeść na surowo. Jeśli jest to dla ciebie niemożliwym, ważnie przygotować muszlę prawidłowo, żeby one zostały się łagodne. Jeśli próbowaliście gotować krewetki, to wiesz co może być, jeśli nie prawidłowo ugotować mięso.
Najpierw, pokrój duże muszle na części, ich gotują 3-5 minut nie w słonej wodzie.
Potem można podsmażyć na patelnie równą ilość cebuli, dodać mięso muszli i smażyć 3-4 minuty. Można dodać kalafior, sól, pieprz i kalarep. Gotować muszle należy cały czas sprawdzając mięso, żeby nie upuścić moment, kiedy zrobią się twarde.
Jak gotować muszle do piwa
Do piwa świetnie będą pasować po prostu gotowane w słonej wodzie muszle. Można też przygotować oryginalną pizzę w warunkach domowych z wykorzystaniem owoców morza.
Można przygotować z nich chłodne danie. Dlatego muszle i cebulę kroją pasemkami, posypują przyprawą dla ryby i polewają sokiem cytryny. Zakąska musi całą noc stać w lodówce. Za ten czas mięso muszli przesączy sok cytryny i stanie kwaśny i bardzo miękkimi.
Gorące muszle są dobre z brusznicą, dla początku ich smażą z cebulą, dodając przyprawy i śmietanę. Należy dusić muszle na patelnie nie więcej trzech minut. Zatem brusznicę, wrzuconą do wrzątku, wykładają na patelnię.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz