Kalafior – kultura warzywna, kwiat którego mają dużą cenność odżywczą. Przygotowane z niej dania szczególnie pasują tym, kto śledzi za swoją sylwetką.
Dodanie do jedzenia jej kwiatu poleca się przy chorobie wątroby, zapalenie pęcherzyka żółciowego, a też tym ludziom, którzy cierpią na zapalenie żołądka z poniżoną sekrecją. Jest to jeden z produktów, który jest włączony do systemu prawidłowego odżywiania. Ale najgłówniejsze jest to, że przygotowane z niego dania są smaczne, a szczególnie – kalafior, zapieczony w piekarniku.
Jak wybierać kalafior
Dla tego, żeby przygotować kalafior smacznie, najpierw należy go wybrać gramatycznie.
Za jakimi oznakami warto wybierać ten produkt roślinny?
- Po pierwsze, według wyglądu zewnętrznego. Właśnie kwiatostan musi mieć równomierny biały kolor, a przyległe do niego liście – jaskrawo zielony. Zwróć uwagę na nieobecność plam, kruchości i innych oznak osychania.
- Po drugie, na co warto zwrócić uwagę – waga kwiatostanu. Czym cięższa główka kapusty – tym on jest młodszy. Dlatego oddawaj preferencje napiętym kwiatostanom, które wizualnie wydają się lżejsze, niż jest na prawdę.
Jak przygotować kalafior w piekarniku
Rozdziel kalafior na kwiatostany, dokładnie umyj i trochę wysusz.
Teraz rozłóż go jedną równą warstwą dla pieczenia i posyp na górze solą.
Za 20 minut wyjmij kształt z piekarnika.
Równomiernie polej kalafior śmietanką.
Posyp na górze poprzednio tartym na dużej tartce serem. Potem należy piec w piekarniku jeszcze 15 minut.
Jak prawidłowo gotować kalafior

Przed smażeniem ta procedura musi zajmować 5-7 minut.
Gotować kalafior najlepiej emaliowanym garnku, pod pokrywą i w nie dużej ilości wody.
Smażony kalafior
Przed tym, jak smażyć kalafior, rozdziel go na kwiatostany, dokładnie wymyj i pozwól wodzie ostygnąć. Potem, należy gotować kalafior do pół gotowości w słonej wodzie i potem wylać wodę. Istnieje kilka sposobów smażenia tego warzywa.
Kalafior prawidłowo smażyć na mieszance oleju oliwkowego ze słonecznikowym.
Drugi sposób: smaż kalafior na oleju, a potem dodać do niego śmietankę, kilka minut dusić pod pokrywą. Można według swego smaku dodać przyprawy.
Bardzo smacznie będzie przygotować kalafior w panierce. Na pół gotowane kwiatostany należy zmoczyć w poprzednio bite jajka z solą i przyprawą. Potem, według chęci ich można obsypać suchym chlebem. Smażyć kalafior należy na nagrzanej patelni na oleju roślinnym.
Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.
Dodaj komentarz