Jak smacznie przygotować kalafior

Kalafior – kultura warzywna, kwiat którego mają dużą cenność odżywczą. Przygotowane z niej dania szczególnie pasują tym, kto śledzi za swoją sylwetką.

Jest to jedyny rodzaj kapusty, który lekko przyswaja się organizmem i nie szkodzi błonie śluzowej żołądka.

Dodanie do jedzenia jej kwiatu poleca się przy chorobie wątroby, zapalenie pęcherzyka żółciowego, a też tym ludziom, którzy cierpią na zapalenie żołądka z poniżoną sekrecją. Jest to jeden z produktów, który jest włączony do systemu prawidłowego odżywiania. Ale najgłówniejsze jest to, że przygotowane z niego dania są smaczne, a szczególnie – kalafior, zapieczony w piekarniku.

Będziesz potrzebować:
1

Jak wybierać kalafior

Dla tego, żeby przygotować kalafior smacznie, najpierw należy go wybrać gramatycznie.Jak wybierać kalafior
Za jakimi oznakami warto wybierać ten produkt roślinny?

  • Po pierwsze, według wyglądu zewnętrznego. Właśnie kwiatostan musi mieć równomierny biały kolor, a przyległe do niego liście – jaskrawo zielony. Zwróć uwagę na nieobecność plam, kruchości i innych oznak osychania.
  • Po drugie, na co warto zwrócić uwagę – waga kwiatostanu. Czym cięższa główka kapusty – tym on jest młodszy. Dlatego oddawaj preferencje napiętym kwiatostanom, które wizualnie wydają się lżejsze, niż jest na prawdę.
2

Jak przygotować kalafior w piekarniku

Rozdziel kalafior na kwiatostany, dokładnie umyj i trochę wysusz.Jak przygotować kalafior w piekarniku
Teraz rozłóż go jedną równą warstwą dla pieczenia i posyp na górze solą.

Włącz piekarnik, wybierając temperaturę 220 stopni, i pozwól mu się nagrzać. Zatem, włóż do niego kształt z kalafiorem.

Za 20 minut wyjmij kształt z piekarnika.Jak przygotować kalafior w piekarniku
Równomiernie polej kalafior śmietanką.Jak przygotować kalafior w piekarniku
Posyp na górze poprzednio tartym na dużej tartce serem. Potem należy piec w piekarniku jeszcze 15 minut.

3

Jak prawidłowo gotować kalafior

Dla tego, że otrzymać gotowany kalafior jak samodzielne danie, należy go gotować 10-15 minut, poprzednio rozdzielając kwiatostany.
Jak prawidłowo gotować kalafior

Przed smażeniem ta procedura musi zajmować 5-7 minut.

Żeby otrzymany kalafior miał biały kolor w garnek można dodać mleko albo sok cytryny.

Gotować kalafior najlepiej emaliowanym garnku, pod pokrywą i w nie dużej ilości wody.

Zamrożone kwiatostany gotują nie rozmrażając, w ciągu 15-17 minut.
4

Smażony kalafior

Przed tym, jak smażyć kalafior, rozdziel go na kwiatostany, dokładnie wymyj i pozwól wodzie ostygnąć. Potem, należy gotować kalafior do pół gotowości w słonej wodzie i potem wylać wodę. Istnieje kilka sposobów smażenia tego warzywa.Smażony kalafior

Najbardziej szybkim i prostym wariantem jest smażenia kalafiora na patelni z olejem słonecznikowym, dodając suszoną bazylię.

Kalafior prawidłowo smażyć na mieszance oleju oliwkowego ze słonecznikowym.Smażony kalafior
Drugi sposób: smaż kalafior na oleju, a potem dodać do niego śmietankę, kilka minut dusić pod pokrywą. Można według swego smaku dodać przyprawy.Smażony kalafior
Bardzo smacznie będzie przygotować kalafior w panierce. Na pół gotowane kwiatostany należy zmoczyć w poprzednio bite jajka z solą i przyprawą. Potem, według chęci ich można obsypać suchym chlebem. Smażyć kalafior należy na nagrzanej patelni na oleju roślinnym.



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

1 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Podany adres e-mail już jest zarejestrowany. Skorzystaj z Formularza logowania lub wprowadź inny adres e-mail.

Podany login i/lub hasło są nieprawidłowe

Musisz być zalogowany aby móc komentować.