Jak zrobić kebab w domu

Każdy z nas chociaż raz w życiu smakował prawdziwy kebab. I jesteśmy pewni, że większość z jego polubiła i chcieliście jeść jeszcze i jeszcze. Soczysty, aromatyczny, smaczny, pożywny, pyszny — czy można się powstrzymać przed takim cudem? A niektórzy zdecydowanie myśleli o przygotowaniu tego wspaniałego dania w domu. Ponieważ, jeśli wziąć, na przykład, rynek i zwykły fast food, to zgódźcie się — nie zawsze wzbudzają zaufanie. Przede wszystkim dotyczy to jakości większości produktów, ich przydatności do spożycia, zgodnie z wszystkimi warunkami higienicznymi norm sanitarnych, a także oszczędności. Dlatego warto zastanowić się o swoim zdrowiu. Czy nie zatrujesz się kebabem po kolacji w nieznanym dla ciebie miejscu? Jakie mogą być konsekwencje takiego odżywiania?
Masz tu tylko jedno wyjście — albo jadać u zaufanego przyjaciela, w jakości produktów i usług, którego jesteś pewien na 100%, albo, jeszcze lepiej — nauczyć się robić kebab w domu. Dzisiaj z wielką przyjemnością porozmawiamy z tobą na ten fascynujący i bardzo ważny temat. Zaczniemy, być może, z najważniejszego — składników.

Będziesz potrzebować:
1

Jak przygotować kebab w domu? Mięso

Kebab, jak już niektórym wiadomo, to danie ze Wschodu, które składa się z pit, z nadzieniem z drobiu, wołowiny lub jagnięciny z dodatkiem różnych przypraw, sosów i świeżych warzyw.

Jak przygotować kebab w domu? Mięso.
No to jak zrobić kebab w domu? Porozmawiajmy najpierw o podstawowym składniku — mięsie dla pity.

Aby przygotować kebab, można użyć różnych rodzajów mięsa, od wołowiny do mięsa indyczego. To zależy od preferencji smakowych.

W tym przypadku bardzo ważnie jest pamiętać o jednej podstawowej zasadzie — nakrajać mięso do filetów, poobtłukiwać go i zalać marynatą na dokładnie 12 godzin. Oczywiście, idealnie jest gotować mięso na otwartym ogniu.

Jak przygotować kebab w domu? Mięso.

Zdradzimy ci jedną tajemnicę. Soczystość przygotowanego kebabu będzie zależała od pomarańczy. Tak, dobrze usłyszałeś! Właśnie pomarańczy! Musi ona być zamocowana nad mięsem na pionowym rożnie do tego czasu, aż zacznie płynąć i równomiernie napawać całe mięso.

Jak przygotować kebab w domu? Mięso.Ale jeśli chcemy ugotować kebab w domu, to lepiej będzie wziąć suchą patelnie z grubym dnem. Pokrój mięso w długie plastry i podsmaż na bardzo rozpalonej patelni, używając tylko trochę baraniego tłuszczu. I oczywiście, należy zastosować tę samą pomarańczę, ale już na poziomym rożni. I nie zapomnij najpierw zamarynować mięso.

2

Domowe marynaty

Jeśli masz wieprzowinę — białe wino + jabłkowy lub winny ocet + przyprawy + czarny pieprz. Wołowina — czerwony wino + cytrynowy ocet + cebula. Mięso drobiowe — majonez.

Domowe marynaty.

To jeszcze nie wszystko! Jeśli masz zamiar gotować kebab w domu, musisz także zrobić marynatę, który doda gotowemu kebabu specjalnych szczególności smakowych. Znamy wiele dobrych przepisów na marynaty, ale opowiemy o najlepszym.

Domowe marynaty.

Co dla tego potrzebujemy? Po pierwsze — mielona mieszanka dla mięsa. To znaczy, cynamon, kardamon, goździki, kolendra, pieprz czarny i kmin rzymski. Po drugie — czerwony ocet do mięsa. Oliwa z oliwek — trzecie. Po czwarte — zieleń pietruszki. Zapamiętałeś? Teraz wszystko ubij i wlej do mięsa uzyskaną marynatę.

3

Pita dla domowego kebabu

Tutaj możesz popuścić wodzy swojej wyobraźni. Możesz zrobić pitę samodzielnie albo udać się do najbliższego supermarketu i kupić gotową. I to nie musi koniecznie być pita. Na przykład, w Libanie zawijają mięso w cienki chleb.

Pita dla domowego kebabu.

Oczywiście, kupuj tylko świeżą pitę, jako że stara będzie się łamać i w wyniku nadzienie po prostu wylezie.

Pita dla domowego kebabu.

Jeśli dokonałeś zakupu, ale z jakiegoś powodu nie miałeś szansy przygotować kebab – nie ma problemu. Umieść pitę w zamrażalkę, zawijając ją w rurkę. Tak więc, nie zgubi świeżość swoich i swoje właściwości smakowe.

4

Wypełnienie

Na ogół, sprzedawcy z ulicy biorą zwyczajną kapustę i cebulę, skropioną ketchupem i majonezem. Ale czy to brzmi apetycznie? Jeśli zamierzasz zrobić domowe danie dla siebie i swoich bliskich, w tej sprawie należy użyć specjalnego podejścia! Dlatego dodajemy wszystko, co nam przyjdzie do głowy.

Wypełnienie.Na początek, zamiast kapusty można użyć marchewki koreańską, a zamiast ketchupu i majonezu jakiś niezwykły sos.

Wypełnienie.
To może być gruziński “tkemali” lub chiński sos słodko-kwaśny. Oprócz tego dodaj do swojego dania twardy ser i smażone (lub gotowane) ziemniaki. Następnie pomidory i ogórki pokrój na cienkie plasterki i posiekaj 2 garście kapusty i marchewki na grubej tarce.

Wypełnienie.Jeśli zdecydowałeś wykorzystać ketchup i majonez, nie dodawaj ich zbyt dużo. Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej wszystko może popłynąć.

5

Sos domowy

Przygotowaliśmy dla ciebie także oryginalny przepis pysznego domowego sosu. Przygotuj 1 łyżkę oleju roślinnego, 1 łyżeczkę soli, 2 jajka i 10 ząbków czosnku. Ubij jajka z solą. Następnie należy dodać tarty czosnek i powoli wlać olej. W rezultacie uzyskamy ciekłą mieszaninę, która w swoje konsystencji jest podobna do wody.

Sos domowy.
Jeśli chcesz trochę inny smak — dodaj plasterek cytryny, zioła lub trochę octu. Następnie zalej mieszaninę szklanką ciepłej wody. Dla ostrości można dodać szczyptę kurkumy albo czerwonego pieprzu.

6

Jak zrobić kebab w domu

I na koniec ostatnie i bardzo ważne kroki. Jak poprawnie zawinąć kebab? Najpierw rozłóż pitę. Wyłóż na nią kapustę lub marchew, na górze już ugotowane mięso. Kolejna warstwa — to plasterki pomidora i ogórka.

Jak zrobić kebab w domu.

Wreszcie, zalej wszystko ketchupem i majonezem (lub sosem) i delikatnie, lecz zwarcie, skręć kebab. Następnie włóż danie w torbę lub papier i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej dokładnie przez jedną minutę.

Jak zrobić kebab w domu.Gotowe! Aby potwierdzić skutek, zapraszamy obejrzeć wideo od wiadomych i sprawdzonych kucharzy, jak zrobić kebab.

Jak zrobić kebab w domu.Teraz już wiesz na pewno, że prawidłowo przygotować kebab — to całkiem lekkie zadanie do wypełnienia. Wprowadzamy nutę, że istnieje wiele odmian kebabów. Arabska, palestyńska, europejska, wegetariańska. Wybierz dowolny rodzaj wyłącznie według swojego uznania. Najważniejsze pamiętać — nic nie smakuję tak, jak danie przygotowane swoimi rękami. Ucz się, próbuj, staraj się i wszystko ci się uda!



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

2 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *