Jak zrobić smaczny majonez w warunkach domowych

Majonez – rzadki produkt w czasy Radzieckie i całkiem normalny i codzienny teraz. Jeżeli wcześniej to był tylko jedyny rodzaj i kupowali go tylko do sałatek i na święto, to teraz o różnorodności nikt nawet nie myśli: tłusty, chudy, z cytryną, z chrzanem i t.d. To jest smaczny kremowy sos do jakichkolwiek dań i sałatek.

Niestety w skali przemysłowej dla długotrwałego przechowywania tego produktu dodają różne dodatki do żywności. A jak zrobić żeby majonez był również korzystny? Wystarczy zrobić jego własnoręcznie. Ponieważ prawdziwy majonez przygotowuje si ę w domu bardzo szybko. Pomimo tego, on bardziej korzystni niż sklepowy i bardziej smaczny.

Będziesz potrzebować:
1

Składniki na majonez domowy

Nie ma nic bardziej łatwego niż przygotować sos francuski ,,majonez’’ w warunkach domowych.Składniki na majonez domowy

Najważniejsze prawidłowo zrobić podstawę, dzięki różnorodnym dodatkom uda się zrobić kilka różnych smaków.

Dla podstawy majonezu niezbędne: żółtka, olej słonecznikowy dobrej jakości, sól. Często
wykorzystują jeszcze cukier, musztardę i sok cytryny.

Kto chce może dodać pozostałe przyprawy.

Głęboka miska, trzepaczka, mikser lub blender – to jest wszystkie naczynia, niezbędne dla samodzielnego przygotowania majonezu.

2

Jak przygotować majonez domowy

Nie ma znaczenia jaki majonez zdecydowali się robić, przygotowuje się on za jednym przepisem:

  • w pojemność włożyć żółtka (lub jajka w całości);
  • dodać sól (pieprz/cukier jeśli chcecie);
  • wszystko miksujemy mikserem, blenderem lub trzepaczką, aż masa zrobi się jednolitą;
  • nie przestając miksować, powoli dolewamy cienkim strumieniem olej;
  • dodać sok cytryny, ocet lub inne przyprawy, wszystko zmiksować;
  • żeby stworzyć oddzielne sosy na podstawie majonezu, można dodać tarty ser żółty, zioła, drobno pokrojone oliwki/czosnek/sezam i t.d.

Sos domowy mayonnaise jest gotowy!

3

Przepisy na majonez domowy

  • Majonez klasyczny
  • Żółtka 2 szt
  • Wyrafinowany olej słonecznikowy 130 ml
  • Musztarda, sól, cukier za smakiem lub po 0,5 łyżeczki
  • Sok cytryny 1-2 łyżeczki lub za smakiem
  • Majonez z całych jajek
  • Jajko 1 szt
  • Wyrafinowany olej słonecznikowy 130 ml
  • Musztarda, sól, cukier za smakiem lub po 0,5 łyżeczki
  • Sok cytryny 1 łyżeczka lub za smakie
  • Majonez z przepiórczych jajek
  • Jajka przepiórce 6 szt
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Czarny pieprz 1 łyżeczka
  • Sól, cukier po 0,5 łyżeczki
  • Olej roślinny 100 ml
  • Sok cytryny 1,5 łyżeczki
  • Sos majonez z octem jabłkowym
  • Jajko 1 szt
  • Oliwa z oliwek 200 ml
  • Sok cytryny 1 szt
  • Ocet (jabłkowy) 1 łyżka
  • Sól, pieprz za smakiem
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Cukier 0,5 łyżeczki
  • Majonez dietetyczny na mleku bez jaj
  • Oliwa z oliwek 300 ml
  • Chude mleko 150 ml
  • Musztarda 10 deko
  • sok cytryny 1 łyżka
  • Sól, cukier za smakiem

Podczas przygotowania majonezu dietetycznego, mleko z oliwą zmieszać jedynie blenderem (!) do stanu emulsji. I tylko wtedy dodać przyprawy i ocet.

4

Małe sztuczki dla idealnego majonezu

Podczas przygotowania, kiedy pojawia się już doświadczenie, każda gospodyni ma swoje subtelności w przygotowaniu i ,,tajemne’’ składniki.Małe sztuczki dla idealnego majonezu
Ale kilka korzystnych rad pomogą zapobiec klasycznym błędom.

  1. Naczynia dla przygotowania musi być czyste.
  2. Wszystkie składniki dla majonezu koniecznie muszą być takiej samej temperatury jak w pomieszczeniu.
  3. Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Odnosi się to do wlewania oleju. Wlewać cienkim strumykiem. Nawet jeżeli chce się przyspieszyć proces, olej powinniście dolewać powolutku, szczególnie na początku.
    Czym więcej oleju się doda, tym bardziej gęsty będzie majonez.
  4. Dla rozcieńczalnika gęstego majonezu pomogą 1 – 2 łyżki ciepłej lub gorącej wody,dodane do sosu.
  5. Sok cytryny zawsze można zamienić octem (1 jajko – 0,5-1 łyżka octu ).
  6. Zazwyczaj wykorzystują olej słonecznikowy, ale można zamienić go oliwkowym.
  7. Trzeba tylko pamiętać, że z oliwą oliwkową majonez będzie miał gorzki smak.
    Gotowy produkt domowego przygotowania można przechowywać w lodówce około 5 dni.
  8. Jeżeli podczas przygotowania olej oddzielił się, wszystko można skorygować. W nowej pojemności zmiksować 1 żółtek i wtedy do niego dodawać oddzielony sos.
  9. Dodając składniki według własnego uznania, można odzyskać piękne różnorodne sosy: czosnkowy, oliwkowy, serowy, twarogowy, z ziołami.



Jeśli znalazłeś błąd w pisowni, powiadom nas, zaznaczając ten tekst i naciskając Ctrl+Enter.

Spodobała się instrukcja?

2 Tak Nie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *